Annons

Lyft för Stöten – bygger Dalarnas längsta lift

zoom Den nya liften når toppen på rekordtiden fem minuter.
Den nya liften når toppen på rekordtiden fem minuter.
NYHETER. Till toppen av fjället på fem minuter. Stöten gör sin största satsning på 30 år och bygger en skidlift som blir både längst och snabbast i Dalarna.
Annons

Stöten i Sälen storsatsar och bygger en rekordsnabb expresslift. Den blir inte bara Dalarnas längsta skidlift, utan även den snabbaste. Liften leder till ett helt nytt skidområde med fem nya nedfarter.

De senaste fyra åren har Stöten investerat totalt 140 miljoner kronor i skidanläggningen och den här säsongen är det premiär för den nya storsatsningen – den största på 30 år.

– Den nya 6-stolsliften blir med sina 1 700 meter Dalarnas överlägset längsta och snabbaste lift, säger Stötens vd, Johan Thorn.

Fem minuter till toppen

Stöten är Sälenfjällens nordligaste skidanläggning och den med högst fallhöjd på 370 meter. Det tar fem minuter för den nya liften att ta sig till toppen, vilket är rekordtid jämfört med andra skidliftar i Dalarna.

– Man skulle kunna säga att man åker snabbare upp än ner. Hastigheten är nära 22 kilometer i timmen. Ingen idé att spänna upp pjäxorna på vägen upp med andra ord, säger Johan Thorn.

De fem nya nedfarterna får pistmarkeringarna blå och grön. Och en blir en ny slalombacke för tidtagning av åken, en så kallad selftimer-bana.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...