Annons

Lyxhotell kan lyfta besöksnäringen i Övertorneå

zoom Det är kring berget Pullinki som hotellet Lauka Hotel & Nature Suites ska byggas.<br />
 Foto: Svanstein Resort
Det är kring berget Pullinki som hotellet Lauka Hotel & Nature Suites ska byggas.
Foto: Svanstein Resort
NYHETER. Spektakulär utsikt, fjällaktiviteter och en viltmeny, det är framgångsreceptet för det 5-stjärniga hotell som planeras i Övertorneå. För besöksnäringen kan det innebära 200 nya arbetstillfällen.
Annons

Besöksnäringen i Norrbotten går för högtryck, enligt Swedish Lapland Visitors Board har omsättningen ökat med 60 procent de senaste sju åren.

Det har fått bolaget Svanstein Resort att planera för ett 5-stjärnigt hotell i Övertorneå. Byggstart väntas bli till sommaren och då kan hotellet stå klart i december nästa år. Investeringen beräknas landa på cirka 200 miljoner kronor och diskussioner förs med flera finaniärer.

– Vi vill bygga ett lyxhotell på gränsen mellan Sverige och Finland, vilket gör att Övertorneå kan bli en av de viktigaste destinationerna inom både Norrbotten och finska Lappland, säger Björn Arvidsson, general manager på Svanstein Resort.

Råvaror direkt från naturen

Det är kring berget Pullinki som hotellet Lauka Hotel & Nature Suites ska byggas. Hotellet ska rymma 140 rum, ett spa och en restaurang där råvarorna hämtas från naturen i Tornedalen.

– Vi lever i ett skafferi och kommer att servera älg, ren, fågel och inte minst lax från Torneälv, säger Björn Arvidsson.

I anslutning till hotelltomten äger Svanstein Resort ett 5000 hektar stort skogsområde där planen är att bygga ett tjugotal natursviter.

– De blir 45 kvadratmeter stora, med spektakulär utsikt över naturen. Gästerna kommer att se björnar på våren och renar som höstbetar.

Midnattsfiske

Destinationen ska erbjuda aktiviteter som hundslädeturer på vintern och fiske och jakt dygnet runt på sommaren.

Björn Arvidsson ser stora möjligheter med den planerade destinationen och hotellet, inte minst i form av utländska turister och nya arbetstillfällen.

– Vi vet att utländska turister söker naturupplevelser i en exklusiv miljö innanför polcirkeln. Och vi kan lyckas då vi ligger nära Rovaniemi flygplats. Vi räknar med att bli lönsamma första året, och ha en beläggningsgrad som speglar det i norra Finland, där det ofta är fullbokat.

Vad kan hotellet innebära för besöksnäringen?

– Vi räknar med att skapa 200 nya jobb, allt från hotellpersonal till dem som håller i aktiviteter och driver restauranger. Det här blir ett lyft för hela regionen.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren