Annons

M lovar tusen färre regler för företagare: ”Vi måste rensa upp”

zoom Fotomontage: Besöksliv
Fotomontage: Besöksliv
NYHETER. EU-kandidaten Tomas Tobé (M) lovar tusen färre regler för företagare under nästa mandatperiod. Han får stöd av KD och L.
Annons

På söndag är det EU-val och vissa frågor är extra angelägna för företagare och besöksnäring.

Det var inför en samlad besöksnäring under Visitadagen som toppkandidaterna Tomas Tobé (M), David Lega (KD), Anders Rehnberg (L), Gustav Hemming (C) och Helene Fritzon (S) debatterade om vilka frågor som måste prioriteras för att främja företagande. Diskussionen modererades av tv-profilen Jesper Rönndahl.

Många av EUs regler gäller för storföretag, vad vill ni göra för att underlätta för småföretagen?

– Vi måste först och främst rensa upp i detta regelkrångel, det är det absolut viktigaste. Jag ger ett vallöfte här och nu: Vi ska ta bort tusen regler för företagare på EU-nivå under nästa mandatperiod, sa Tomas Tobé (M) och fortsatte:

– Vi måste skapa ett gynnsamt klimat för småföretagare där framtidens jobb växer fram. Det är också så uppenbart att regelverket på EU-nivå är riggat för större bolag.

KDs David Lega höll med Tomas Tobé och betonade att fyra av fem jobb kommer från småföretagare, och då måste EU bli bättre på att underlätta för dessa.

– Det handlar också om hur man implementerar reglerna, i Sverige blir det ofta väldigt krångligt när ett nytt direktiv eller en ny lag kommer från Bryssel. Mitt tips är att implementera på ett mindre krångligt sätt, sa David Lega.

Även Helene Fritzon (S) sa ja till förenklingar på flera håll.

– Man kan till exempel se över bolagsrätten för att få bort skattefiffel och brevlådeföretag.

Liberalernas Anders Rehnberg var den som tydligast backade Ms och Tomas Tobés utspel:

– Förslaget är jättebra och det matchar vi gärna, det finns väldigt märkliga regler som man bara behöver sätta sig ner och jobba med, det finns många små konkreta förenklingar där vi på kort tid kan göra stora förändringar för små företag i Sverige, sa Anders Rehnberg.

Vad vill ni göra för besöksnäringen specifikt?

– Jag vill lyfta fram tågen, det är oerhört viktigt att de som turistar, både svenskar och utländska turister, har möjlighet att göra det på ett enkelt sätt, saHelene Fritzon.

Tomas Tobé (M):

– Återigen, ta bort regelkrånglet och överimplementeringen och sedan är förstås kompetensförsörjningen en viktig fråga, där tror jag på att stå upp för arbetskraftsinvandring, och samtidigt sätta stopp för kriminella ligor som utsätter branschen för brottslighet.

Anders Rehnberg (L):

– Tåget, genom att förstärka tågsystemet och göra det enklare att resa till och från övriga Europa blir det enklare för tyskar att komma till resten av Europa.

Gustav Hemming (C):

– Klimatet är vad som gör den svenska besöksnäringen, vi måste slåss för att fisken ska finnas kvar i östersjön och för att vårt jordbruk ska vara konkurrenskraftigt. Vi måste stå emot högerpopulismen i EU, vi ser redan idag en stor fara med Brexit som kommer att slå mot svensk besöksnäring.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren