Annons

Malmö öppnar utställning med världens äckligaste mat

zoom På Disgusting Food Museum får besökarna möjlighet att<br />
 känna, lukta och smaka på äcklig mat. Foto: Disgusting Food Museum
På Disgusting Food Museum får besökarna möjlighet att
känna, lukta och smaka på äcklig mat.
Foto: Disgusting Food Museum
NYHETER. Rostat marsvin från Peru, ost med levande larver från Sardinien, eller grodjuide från Peru. Det är några av rätterna som ställs ut när Disgusting Food Museum gör världspremiär i Malmö.
Annons

Även surströmming från Sverige kvalar in på listan över världens äckligaste mat, som presenteras på Slagthuset MMX i Malmö. Disgusting Food Museum är en kombination av en utställning och en upplevelse där man får möjlighet att lukta och smaka på ”delikatesser” från hela världen.

–Till mathuvudsstaden Malmö kommer många nyfikna och matglada människor för att äta gott och testa nya smaker. En ny, rolig och internationell utställning som Disgusting Food Museum blir ett komplement till alla fantastiska matupplevelser som serveras här.” Säger Karin Tingstedt, evenemangschef på Malmö Turism i en kommentar.

Gick igång direkt

Bakom projektet står Andreas Ahrens och Samuel West, psykolog och forskare som i fjol öppnade utställningen Museum of Failure i Helsingborg med ett stort antal ”misslyckade” produkter från hela världen.

– Iden till Disgusting food kom från Samuel efter Museum of failure, och han bollade upp den för mig och jag gick igång på det direkt, och tyckte det var jätteroligt, säger Andreas Ahrens, kurator och ansvarig frö utställningen.

Lista på 200 rätter

I april började de spåna kring vad världens äckligaste mat skulle kunna vara och gjorde en lista på 200 maträtter från hela världen.

–Vi gick igenom mängder av olika rätter och kvantifierade äcklet efter smak, lukt, känsla i munnen, konsistens, var det kom ifrån samt att det skulle vara på riktigt och ha kulturell signifikans.

Var letade ni?

– Vissa saker läste vi om, andra hade vi provat på själva på våra resor, som ”jar balut”, ankfoster som kokas i sitt eget ägg, som är ganska vanlig street food i Filipinerna.

Var det gott?

– Nja, delar av det var okej, det är väl mest själva grejen som är äcklig.

Casu marzu, ost med levande larver i från Sardinien, foi gras där gäss har blivit tvångsmatade, Ortolansparv eller spanska grisar med 100 gånger mer antibiotika än norska grisar är andra rätter som kvalar in som världens äckligaste.

Vad vill ni förmedla?

 – Vad som är äckligt är ju inget absolut, utan beror på kultur och vad man är uppvuxen med. Vår tanke och förhoppning är att besökarna ska börja fundera över sina egna matvanor. Behandling av djuren och hållbarhet är andra aspekter vi väver in. Vi har själva börjat äta minde kött som en konsekvens av vårt arbete med detta, säger Andreas Ahrens.

Men alla ska få dra sina egna slutsatser, vi vill inte driva någon agenda och har inga pekpinnar. Det är ingen veganutställning, det är ett äcklig mat-museum.

 Vilka ser ni som besökare?

– Alla som tycker att detta är roligt och intressant med äckligt, och som vill utbilda sig i hur våra matvanor påverka jorden, säger Andreas Ahrens från Hornbasch där han ska köpa virke för att bygga en ”frog juice bar”.

Vad?

–Det är från Peru, man kör kokt groda, vaktelägg och lite annat i en mixer, så dricker man det.