Annons

”Många är helt förtvivlade” 

zoom Foto: Gothia Towers
Foto: Gothia Towers
NYHETER. I år har 80-90 procent av Svenska Mässans arrangemang, stora som små, flyttats, genomförts digitalt eller ställts in. ”Vi behöver få vara med och föra en dialog om när vi kan välkomna utställare och besökare på plats igen”, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan Gothia Towers. 
Annons

Tillsammans med representanter ur den svenska mässbranschen vill Carin Kindbom nu ha en tydlig dialog med näringsministern och andra beslutsfattare om mässbranschens förutsättningar för att kunna genomföra mässor på ett säkert sätt.

– Mässbranschen behöver ett datum för att kunna starta upp, precis som våra branschkollegor i Europa fått göra med utökade säkerhetsåtgärder. På så vis kan vi möjliggöra en verksamhet som är oerhört betydelsefull för många företag, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan Gothia Towers.

Hur drabbas Svenska Mässan av de fortsatta restriktionerna? 

– Under året har ca 80-90 procent av Svenska Mässans arrangemang, stora som små, flyttats, gjorts om till digitala eller ställts in. En del har ställts om till digitala mötesplatser, till exempel Vitalis, nordens största mötesplats för e-hälsa som är pågår idag och imorgon, samt Bokmässan i september som bland annat blir en digital bildningshubb, medan andra arrangemang har flyttats eller ställts in.

Vad gör ni för att dämpa effekten av detta? 

– I största möjligaste mån ställer vi om så att våra arrangemang ändå går att genomföra, men i mindre skala och framförallt digitalt, alternativt att vi försöker hitta nya datum längre fram. Att ställa in är det sista både vi och våra utställare vill. En mässa eller ett större möte har lång planeringshorisont och förbereds ibland år i förväg, och ska man ställa om eller ställa in så behöver man 3-6 månaders framförhållning.

– Det är därför vi behöver föra en dialog med näringsminister Ibrahim Baylan för att tydliggöra konsekvenserna. Vi nyttjar parallellt vår anläggning på bästa möjliga sätt och har just idag, i avvaktan på återstart av mässor, lanserat Gothia Towers Padel, en paddelbana som vi byggt upp i en av våra hallar.

Hur länge kan ni hålla ut under nuvarande 50-regler? 

– Det finns inte något enkelt svar på den frågan, men det är ett mycket allvarlig läge för oss och för många aktörer inom hela besöksnäringen, inte minst mässbranschen. Vi har implementerat en rad utökade säkerhetsåtgärder för att kunna öppna upp under säkra former för att undvika smittspridning, nu behöver vi få vara med och föra en dialog om när vi kan välkomna utställare och besökare på plats igen.

Vilka reaktioner får ni från utställare och mässbesökare, på alla inställda mässor?                                                                                                                                

– Mässor är ju en plattform för såväl inspiration och affärsutbyte som affärsutveckling och försäljning. Många är helt förtvivlade. Och även om digitaliseringen ger fantastiska möjligheter, inser alla den enorma kraften i, och betydelsen av personliga, fysiska möten, säger Carin Kindbom.