Annons

Marcus Samuelsson lagar lyxtaco: ”Från fredagsmys till restaurang”

zoom Etablerar sig i Skanstull på Söder med nya konceptet Eatery Social.
Etablerar sig i Skanstull på Söder med nya konceptet Eatery Social.
NYHETER. Clarions samarbete med kändiskocken Marcus Samuelsson växer. I vår öppnar han nya restaurangkoncept i Stockholm. På menyn står texmex-mat.
Annons

Superkocken Marcus Samuelsson lagar till vardags mat åt kändisar och presidenter på andra sidan Atlanten.  Sedan tidigare har han en rad restauranger inklusive texmex-restaurangen Eatery Social, som redan etablerats inuti Malmö Live förra året.

Nu öppnar han Eatery Social i Skanstulls Clarion-skrapa. Det blir Samuelssons 21:a restaurang i hemlandet.

– Det känns viktigt att göra något på den första Clarion vid Söder där allt startade. Den energin som finns på Söder vill vi matcha i restaurangen, säger Marcus Samuelsson och fortsätter:

– Det är svårt för en göteborgare att säga detta men jag har mer känningar på Söder, det känns mer som mitt Stockholm än Stureplan. Jag älskar att promenera in till stan genom de här kreativa kvarteren.

Inspireras av texmex-kultur

Konceptet är ett stort kliv bort från hans tidigare Clarion-samarbeten: Kitchen & Table, American Table och Norda.

– Eatery har en helt annan form av attityd. Det är konstant tempo och vi jobbar med smaker som känns annorlunda. Vi inspireras av texmex-kulturen, så som den är i Kalifornien, säger Marcus Samuelsson.

Trots att fredagstacon i sin svenska tappning varit en stor favorit så har texmex-köket inte riktigt etablerat sig på restaurangmarknaden i någon rasande takt de senare åren. Det ska Marcus Samuelsson ändra på nu. Han tror att klivet från halvfabrikats-tacon till restaurangköket har varit stort. Att den mer autentiska tacokulturen befunnit sig för lång borta från Sverige rent geografiskt.

– Vi har gått från fredagsmys hemma till restaurangkök, säger han.

Tror på att äta i baren

Restaurangen i Stockholm kommer inte att vara en kopia av den i Malmö, utan har också en egen inriktning.

– I och med att olika kök har olika förutsättningar så kommer vi att ha lite av en egen identitet. Det blir mer fokus på grillen. Vi kommer att anamma Tequila-traditionen och mexikansk öl i baren, säger Marcus Samuelsson.

Han stänger inga dörrar för att vi kan komma att se fler Eatery Social-restauranger i Sverige, men understryker att han vill öppna en restaurang i taget utan att skynda in i nya öppningsprojekt.

Hans roll blir fortsatt som en slags Creative director. En del av hans arbete med hotellkedjan är att omvärldsspana och hålla koll på nya mattrender.

Vilket kök tror du är näst i tur att få ett genombrott i Sverige?

– Trendmässigt så ligger vi långt fram i Sverige och vi har många duktiga kockar som reser mycket. Jag tror inte på ett specifikt kök men jag tror mycket på att barmaten kommer att uppgraderas. Fler människor vill äta en riktig middag vid bardisken.

Marcus Samuelsson tror på den utformningen så mycket att han på Kitchen & Table på Kungsholmen, som tillhör Clarion Amaranten, ska bygga om och placera köket i baren i en ny matdel av stället som hotellet tagit över ansvaret för.

Hur hittar du personal till dina nya ställen – med tanke på att det råder en stor brist på kockar?

– Att anställa personal är något vi konstant jobbar med. Det är lika tufft för alla. Det vi kan göra är att ge kockar möjligheter till att resa och jobba med olika grejer. Tänk dig om du bor i Bergen och har chansen att få komma till New York. Då har vi gett människan en möjlighet att utveckla sig i gruppen. Det är ett bra sätt att attrahera duktigt folk, att ge dem medel för att växa.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...