Annons

Mardi Gras kommer till Luzette

zoom Kökschef Johan Wilhemsson ser fram emot Mardi Gras på Luzette med bland annat grodlår på menyn. Foto: Luzette
Kökschef Johan Wilhemsson ser fram emot Mardi Gras på Luzette med bland annat grodlår på menyn. Foto: Luzette
NYHETER. ”Vi vill ha det levande och att det ska hända saker titt som tätt”, säger köksmästare Johan Wilhelmsson.
Annons

Den 13 februari firas Mardi Gras på restaurang Luzette i Stockholm, inspirerat av den klassiska paradsäsongen runt om i Louisiana, USA, varav den mest kända äger rum i New Orleans.

På Luzettes meny står bland annat friterade grodlår, den klassiska sydstatsrätten ”shrimps and grits” och rôtisseriegrillad bryskes brisket med mac n’ cheese à la Louisiana BBQ. Det kommer även att serveras färgglada drinkar och jazzorkestern Spicy Advice Ragtime Band spelar svängig New Orleans-jazz.

Skräckblandad förtjusning

Besöksliv fick en pratstund med Luzettes köksmästare Johan Wilhemsson, som tagit sig an den inspirerande utmaningen med skräckblandad förtjusning.

–  Sanningen är att jag ätit väldigt lite mat ifrån New Orleans så jag började från ett i stort sett blankt papper för ett halvår sedan. Men jag har haft min kollega i baren, Jacob Nilsson, till mycket god hjälp.

Både kreol och cajun

Maten i New Orleans är inspirerad av det franska köket i kombination med kryddiga influenser från Karibien och på Luzette kommer det att serveras rätter från både kreol- och cajunköket.

Idén att fira Mardi Gras kom från ett möte i Luzettes projektgrupp.

– Vi pratade igenom vilka teman vi haft och bollade nya idéer och så kom barchefen, som varit i New Orleans flera gånger och är väldigt påläst, med det här förslaget och det nappade vi alla på. Vi har en mat- och dryckeskalender med olika teman och happenings varierande på säsong, men ville testa något nytt.

Känslomässig tripp

De olika temana är signaturer för Luzette.

– Vi vill ha det levande och att det ska hända saker titt som tätt. Det är alltid roligt att göra något annorlunda. Det kan handla om temaveckor eller dagar eller att vi kör en speciell kväll som vi gör nu med Mardi Gras, säger han och tillägger med ett skratt:

– Man kan vara nervös och ha lite ont i magen några veckor innan, men sen är det bara roligt och en riktig känslomässig tripp, vi har helt enkelt väldigt kul i köket.

Musslor, sparris och tartiflette

Som musselfantast ska man bege sig till Luzette i augusti, då det är dags för den årliga musselfesten.

– Den franska bouchotmusslan är min personliga favorit och säsongen för den börjar under sommaren. Det brukar vara väldigt populärt när vi drar i gång med musselfesten.

I april och maj firas våren in på Luzette med sparris- och Alsacedagar och i april och i november är det dags för inälvsdagar. Tidigare år har det serverats bland annat älgtunga, hjortlever och kalvnjure.

– I mars är det dags för tartiflettevecka – de franska alpernas signaturrätt som vi matchar väl med viner från Jura och Savoia. Det är i grunden en potatisgratäng med rökt sidfläsk, lök och vitt vin som toppas med Reblochonost, berättar Johan Wilhelmsson.

Bred publik

Luzette öppnade 2014 och ligger i Centralstationen i Stockholm. Restaurangen lockar en bred publik med allt från affärsfolk och resenärer till lokalboende och stammisar.

– Dagtid har vi mycket affärsluncher och kvällar är det väldigt varierat, alltifrån affärsmöten till AW:s, stamgäster och turister. Där ser vi ingen riktig röd tråd. Resenärerna kommer ofta bara in för ett glas och ibland något snabbt att äta, de är ju på väg och har oftast inte tid för en trerätters middag, säger Johan Wilhelmsson och tillägger:

– Men vi märker om det är någon konsert eller show i närområdet för då har vi en väldig tillströmning av gäster.

Grodlår favoriten

Gästantalet har inte förändrats i och med lågkonjunkturen.

– Men vi har sett att gästerna spenderar något mindre per besök. Där har vi försökt hänga på och sänkt priset på en del rätter så att det ska finnas något för alla plånböcker.

För att återknyta till Mardi Gras, vad är då Johan Wilhelmssons favoriträtt på menyn?

–  Där måste jag nog säga de friterade grodlåren, jag har ätit det förut och kvällen till ära kommer vi servera dem med en vitlöksdränkt majonnäs ”Louisana style”.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...