Annons

Mat, eld och natur på Åkulla Outdoor Resort

zoom Per Broberg FOTO: Martina Hilar
Per Broberg FOTO: Martina Hilar
NYHETER. Åkulla Outdoor Resort tar över SM i utomhusmatlagning och nu ska destinationen i bokskogen bli landets främsta mötesplats för eld, mat och natur.
Annons

Åkulla Outdoor Resort, med sitt natursköna läge i Hallands bokskogar är ny huvudarrangör för den innovativa mattävlingen. Idén till tävlingen kom från Turistrådet i Västsverige, som länge jobbat med att just uppmärksamma lokal mat. Medlemmarna i de tävlande lagen, som består av två till tre personer, ska tillaga en trerättersmeny över öppen eld under två och en halv timme. Per Broberg är hotellchef på Åkulla Outdoor Resort och ser fram emot tävlingarna,

– Vi tar över ett välinarbetat SM-koncept via Next Skövde. Vi kommer kunna bygga vidare och vidareutveckla utifrån våra värderingar, mål och vision, säger han.

Och vad är målet?

– Vi drömmer om att skapa Sveriges främsta mötesplats för mat, eld och natur. Ambitionen är att långsiktigt etablera Åkulla som Sveriges självklara epicentrum för ”outdoor cooking”,

Vad är din relation till SM i utomhusmatlagning?

– Jag kom i kontakt med tävlingen för två år sedan när vi deltog med ett lag bestående av våra kockar. Året efter arrangerade vi själva en deltävling i Åkulla. När vi fick frågan av Skövde om vi ville driva SM i utomhusmatlagning vidare, så tog det inte lång tid för oss att tacka ja.

Varför är tävlingen viktig för Åkulla Outdoor Resort? 

– Konceptet och tävlingen passar väldigt bra in i hur vi vill arbeta med att utveckla Åkulla till en hållbar destination som också stärker Åkulla Bokskogar, Varberg och Halland som varumärke.

Hur har den växt genom åren? 

– Tävlingen startades 2016 av Next Skövde och har utvecklats till ett unikt koncept med en genuin, familjär och inkluderande tävlingsform. Det är många destinationer och organisationer som har varit med genom åren och vi kommer bygga vidare på engagemanget som finns ute i landet för utomhusmatupplevelser.

Kommunens hållbarhetspris

Åkulla Outdoor Resort har också tilldelats Varbergs kommuns hållbarhetspris för 2025 med motiveringen att destinationen arbetar aktivt med att minska sitt klimatavtryck samt är ett resmål för en bred publik.

Stort grattis till utmärkelsen, berätta om ert hållbarhetsarbete,

– Tack, vi har målmedvetet arbetat med olika delar i vårt hållbarhetsarbete. När vi startade Åkulla Outdoor Resort 2020, så tog vi hjälp av Hallands Matgille för att ha med oss hållaberhetstänket i vår affärsplan från början. Det mynnande ut att vi började med köket och restaurangen utifrån devisen ”Tänk globalt, ät lokalt. – maten är nyckeln!”. Vi vet att en hållbar matproduktion är en av nycklarna för en mer hållbar planet.

Vill du ge några exempel på hur ni jobbar med att minska klimatavtrycket.

– Vi lagar maten från grunden med råvaror som är majoritet ekologiska, KRAV-märkta och närodlade. WWF:s matguide används i vår menyplanering, för att minimera klimatpåverkan, där är till exempel viltkött ett grön-listat kött. Efterhand så har vi utvecklat vårt hållbarhetsarbete inom alla våra tre olika verksamhetsområden: boende, mat och aktivitet. Vi samverkar idag väldigt tätt med markägare, lokala föreningslivet, Varbergs kommun och Region Halland för en hållbar användning av skog och mark i Åkulla Bokskogar.