Annons

Matsamarbete ska få fler att upptäcka Örebro

zoom Jenny Blåder, Örebrokompaniet har varit med och utvecklat Smakrika Örebro.  Foto: Pressbild
Jenny Blåder, Örebrokompaniet har varit med och utvecklat Smakrika Örebro. Foto: Pressbild
NYHETER. I helgen arrangeras matfestivalen ­– Smakrika Örebro, för första gången. Sammanlagt 24 restauranger och lika många producenter samarbetar och kommer parvis att bjuda på smakportioner av lokalt producerade råvaror.
Annons

Precis som svemester har intresset för lokalproducerad mat fått ett ordentligt uppsving under pandemiåret. Lokala matproducenter runt om i landet har blivit fler, och fått mer att göra. Det har flera aktörer i Örebro nu tagit fasta på och skapat det gemensamma evenemanget Smakrika Örebro.

Jenny Blåder, destinationsutvecklare på Örebrokompaniet, som tillsammans med Hushållningssällskapet, Länsstyrelsen och Almi, utvecklat konceptet säger:

– Örebro har så mycket att erbjuda, vi har varit en doldis i matsammanhang tidigare trots att vi är ett fantastiskt matlän. Nu vill vi att fler ska upptäcka det. Mat och måltid är en viktig reseanledning för många, och vi har mycket att erbjuda.

Jenny Blåder menar också att det känts extra viktigt att göra något för att stötta, peppa och marknadsföra en bransch som blivit rejält tilltufsad under pandemin.

– Vi vill lyfta restaurangnäringen, inte bara nu, utan förhoppningsvis kan Smakrika Örebro bli ett återkommande evenemang, där vi under olika årstider får möjlighet att visa på vårt breda utbud.

Rent praktiskt innebär Smakrika Örebro att matnyfikna köper till sig olika ”smakstopp” i staden. Samtidigt som de restauranger som deltar informerar om vilka råvaror som ingår i portionerna och vilka producenter som ligger bakom. Det krävs inga biljetter eller inträde, smakportionerna köps på plats på respektive restaurang.

– Redan idag använder sig många av våra restauranger av lokalt producerade råvaror, men det har inte alltid framgått. Vi arbetar nu för att restaurangerna ska skriva in på sina menyer var råvarorna kommer ifrån och ambitionen är också att vi parar ihop restauranger med lokala producenter, fortsätter Jenny Blåder.

Smakrika Örebro anpassas efter Folkhälsomyndighetens riktlinjer och smakportionerna kommer även kunna köpas som take away.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...