Annons

”Med kunskap och analys kan vi göra bättre satsningar”

zoom Ett av de hetaste forskningsämnena just nu är hållbar utveckling. Foto: Pressbild, Colourbox
Ett av de hetaste forskningsämnena just nu är hållbar utveckling. Foto: Pressbild, Colourbox
NYHETER. Turism och resande har vuxit explosionsartat de senaste tio åren. Hand i hand med detta går den likaledes växande turismforskningen - som är bra för utvecklingen av en hållbar besöksnäring.
Annons

Sandra Wall-Reinius, forskare vid turismforskningscentret ETOUR, som har gjort en genomlysning av trettio års forskning, pekar på en brant tillväxtkurva inom turismforskning.

– Turismnäringen har vuxit kraftigt under de senaste årtiondena, vilket också avspeglas i den mängd forskning som bedrivs.

Vad beror det på?

– Turism blir en allt viktigare del av svensk ekonomi, fler svenskar reser utomlands, och det är en aktivitet som berör fler över tid. Sedan har också den här typen av forskning etablerat sig, bland annat genom fler utbildningar, och genom att det har blivit en vetenskaplig disciplin. Utöver det har vi idag flera vetenskapliga tidskrifter som fokuserar på turism.

I Sverige har turism också blivit en viktig fråga när det kommer till regional utveckling, vilket gör att det finns ett stort behov av kunskap om vad turismen får för konsekvenser på lokalsamhällen och miljö, tillägger Sandra Wall-Reinius.

Ett av de hetaste forskningsämnena just nu är föga förvånande hållbar utveckling.

Vilka är de största utmaningarna när det kommer till hållbar utveckling inom turism?

 Det ser olika ut beroende på vilka platser vi pratar om, det kan vara markanvändning i glesbygden, – där hela tiden olika intressen som ställs mot varandra. Det kan vara överturism, – både i en urban kontext, men också i landsbyggdområden, där man måste sätta in begränsningar för att motverka störningar för naturen.

I övrigt fokuserar fler och fler artiklar på klimatförändringar och frågor som vattenanvändning, nedskräpning, och infrastruktur kring sophantering. Men även om respekt för lokalbefolkning, och social hållbarhet.

Vad betyder det för svensk turism att det forskas mer?

– Det finns ett kunskapsbehov på både nationell och lokal nivå, både av statistik och fördjupande frågor, så det är ju viktigt för beslutsfattande som rör turism.

Och ur ett besöksnäringsperspektiv?

– Det är självklart positivt, med mer kunskap och analys kan vi få en mer hållbar utveckling och göra bättre satsningar och prioriteringar. Jag hoppas att det etableras ännu mer som ett forskningsfält och visar ännu mer på näringens betydelse, säger Sandra Wall-Reinius.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...