Annons

Melanders vd: ”Har tvingats säga upp flera medarbetare”

zoom Foto: Melanders
Foto: Melanders
NYHETER. Melanders begärde rekonstruktion i våras när pandemin slog till. Följden blev uppsägningar och omorganisation. Nu är restaurang- och butiksgruppen ute på andra sidan och ser en långsam återhämtning.
Annons

Den 23 mars lämnade Melanders Group, som ligger bakom krogar som Ulla Winbladh, Konstnärsbaren och Melanders Fisk, in en ansökan till tingsrätten i Stockholm om rekonstruktion. Skälet var en dramatisk minskning av intäkterna till följd av coronapandemin.

I april meddelade man att man även skjuter fram invigningen av den planerade fisk- och skaldjursrestaurangen, Feira, på våningen ovanför handlarna i Östermalmshallen.

Efter en ansträngd sommar för samtliga av koncernens verksamheter kan Melanders vd Stefan Söderman börja se en återhämtning, och tills Feira kan öppna igen ska restaurang Tysta Maries gäster få husera på Feiras balkong en våning upp.

– Vi har en yta där uppe, och med anledning av kraven på avstånd mellan gästerna har vi valt att använda den till Tysta Maries gäster så länge, det blir ett sätt att minska trängseln i Hallen, säger han.

När hoppas du kunna öppna Feira?

– Jag vågar inte säga det, det är en väldigt liten yta med max 30 platser om man bortser från balkongen. Det finns ingen bärighet i att ha öppet innan restriktionerna hävs.

Det är kocken Andreas Printz som ska vara köksmästare på Feira, och i väntan på klartecken har han tagit på sig andra roller inom Melanders-koncernen. I sommar drev han Ångbåtsbryggan för att nu i höst kliva in i en bredare roll som ansvarig för samtliga Melanders-kök i Östermalmshallen.

– Andreas kommer även att ta över ansvaret för vårt centralkök utifrån ett övergripande gastronomiskt perspektiv, det vill säga all mats om serveras eller skickas ut från Hallen.

En vecka efter att Östermalmshallen nyinvigdes briserade corona med full fart, ni begärde rekonstruktion i mars och tvingades tillfälligt stänga bland annat Konstnärsbaren. Sedan kom en sommar utan turister, hur skulle du beskriva läget för Melanders nu?

– Rekonstruktionen var lyckosam och alla våra verksamheter klarade sig. Jag är relativt hoppfull, jag tycker att vi den senaste tiden har sett någon form av återhämtning både i butiker och restauranger.

Enligt Stefan Söderman har man ”städat upp” i de olika bolagen och organiserat om flera verksamheter. Men det har även inneburit en hel del uppsägningar.

– Eftersom vi ansökte om rekonstruktion så omfattades inte vi av permitteringsstödet, så vi behövde säga upp flera av våra medarbetare. Hårdast drabbades Stockholms fisk och Konstnärsbaren, men vi har börjar återställa även där så det är inte lika nattsvart nu.

Samtidigt är vi nu anpassade till nya förutsättningar medan många fortfarande lever på permitteringsmöjligheter.

Har fler köpt hem räkor istället för att ¨besöka era restauranger?

– Både ja och nej, man har viktat över konsumtionen hemma mot att gå på krog, och vi har inte tappat lika mycket i butikerna. Men vi har inte heller sett någon tillväxt, butikerna har gått ned med cirka10-15 procent medan krogarna ligger på en nedgång på 40-50 procent sedan pandemin drog igång.

Invigningen av Östermalmshallen där ni har flera verksamheter skedde bara någon vecka innan pandemin tog fart i Sverige. Hur drabbades de jämfört med era andra butiker och restauranger?

– Östermalmshallen har haft det tuffast av våra butiker, det är många äldre som handlar där och efter bara några veckor såg vi en stor nedgång. Vanligtvis är Hallen en turistdestination på sommaren, men även den delen har uteblivit. Nu ser vi dock att den köpstarka Östermalmspubliken börjar komma tillbaka, men med ett annat köpmönster. Istället för att komma 3-4 dagar i veckan, kommer de en dag och handlar mer.

I våras var hela gruppens försäljning nere med 70-80 procent, enligt Stefan Söderman, och nu ligger man minus 20 procent jämfört med 2019.

 Har det kommit något gott ur krisen för Melanders?

– Hårdast drabbades Stockholms fisk och Konstnärsbaren, men vi har börjar återställa även där så det är inte lika nattsvart nu.

– Vi har lärt oss en hel del om hur man ställer om organisationen och anpassar kostnader och inte bara jagar omsättning. Vi har också behövt titta på alternativa intäktskällor där vi bland annat lanserar en ny webbshop om en månad, ett projekt som snabbades på tack vare corona.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...