Annons

Melker Andersson återvänder till sin hembygd

zoom Melker Andersson vill ta medelhavskänslan till Gävle.
Melker Andersson vill ta medelhavskänslan till Gävle.
NYHETER. Stjärnkocken Melker Andersson lämnade Gävle 1983 – men nu är han tillbaka igen. Med Syd Matbar vill han skapa en opretentiös mötesplats i sina gamla hemkvarter.
Annons

Melker Andersson är för de flesta förknippad med innovativa och hyllade Stockholmsrestauranger som Michelinbelönade F12 (Fredsgatan 12), Grill, Le Rouge och Orangeriet. Men rötterna finns längre norrut. Han föddes i Bollnäs 1962 och är uppvuxen i Forsbacka utanför Gävle.

Och nu, med nyöppnade Syd Matbar, är det dags att återvända till de forna hemtrakterna som han lämnade för 42 år sedan.

– Jag jobbat en del som konsult, bland annat i Idre där jag träffade Alexander Aziz Zadeh som är från Gävle och ville öppna en krog i staden. Först sa jag nej men när jag funderat lite kände jag att det kanske vore kul på gamla dagar att öppna något i sin gamla hembygd, berättar han.

”Det ska vara slinka in-vänligt”

Syd Matbar, som öppnade så sent som i oktober 2025, breder ut sig på två våningar på Drottninggatan med en meny som inspirerats av Medelhavets utbud av färska råvaror, kryddor och dofter. Det som utlovas är en smakresa som fångar regionens mångfald och olika kulinariska traditioner.

Men mer än någonting annat vill han skapa en mötesplats för Gävleborna. Det är trots allt människorna som gör krogen menar han.

– Jag ville egentligen inte i första hand öppna en restaurang. Min tanke var att verkligen skapa ett ställe där människor kan mötas, kanske sitta och jobba en stund eller ta en öl eller fika. Ett ställe ett hänga på helt enkelt. Och eftersom vi håller till på gågatan, mitt i staden, fanns det en möjlighet att ta det utrymmet. Det går förstås inte att komma runt att vi ska driva restaurang, men det ska vara slinka in-vänligt, säger han och tillägger att det finns något opretentiöst över att gå ut på krogen i medelhavsländerna.

– Hela deras inställning till att gå ut och äta är mycket skönare än i Stockholm till exempel där det alldeles för ofta finns en förväntan om att man ska göra på ett visst sätt.

Hur ska ni åstadkomma den mötesplats ni vill skapa?

 – Ibland kanske man i sin iver att få höga snittnotor och korta sitt-tider biter sig själv i svansen. På Mallorca, där jag varit mycket på sistone, är det mer fritt och det finns en annan typ av liv som är jäkligt skönt. Kunde man hitta lite av den känslan vore det bra men det bygger på att du har generösa öppettider och inte bara har öppet för lunch och middag. Sedan har vi förstås ett visst problem med klimatet här hos oss och det är alltid en utmaning att få till en riktig mötesplats. Men det är väl vad livet handlar om, att testa nya saker? Jag gillar utmaningar.

Melker Andersson, som fortfarande bor i Stockholm men kommer att tillbringa mycket tid på Syd Matbar, konstaterar att Gävle är en levande restaurangstad men att det framför allt är under fredagar och lördagar som folk tar plats på krogen. Syd Matbar har öppet måndag-lördag, men håller stängt på måndagskvällarna.

– Det är en bra blandning av gäster som hittat till oss men de är mer seniora än vi väntat oss. Det är också många kvinnor som har hittat en plats att mötas och umgås. Det hade jag kanske inte väntat mig.

Är det inledningsfasen som är roligast när en ny restaurang etableras?

– Jo, det är en kul period. Men en restaurang står aldrig still, den måste utvecklas och formas på nytt hela tiden. Den är alltid väldigt föränderlig vad gäller allt från utveckling till personal och gäster. Den blir aldrig färdig.

Vilka är utmaningarna i branschen i dag jämfört med förr?

– Alla tider har sina utmaningar och på olika sätt. Det är lätt att glömma men det finns också saker som är betydligt enklare i dag tack vare den digitala utvecklingen. Jag minns när man skrev in bokningar i en bok och tog allt via telefon. I dag kan vi fylla en restaurang på betydligt enklare sätt, konstaterar han.

 

Läs mer om Melker Andersson och Chefs Camp – en trainee-satsning på nya kockar.

Raketrenoveringen – med fullt av gäster på hotellet

Raketrenoveringen – med fullt av gäster på hotellet

101 rum renoverade på mindre än ett kvartal - samtidigt som hotellet kryllade av gäster. Hur ror man ett sådant projekt i land? – Allt handlar om planering, säger Aram Mojarrad på Hotel Karlaplan i Stockholm.