Annons

Mer pengar till Visit Sweden och Göta Kanal

zoom Sveriges mest besökta turistmål. Här tar sig M/S Diana fram i Borenshults slussar.
Sveriges mest besökta turistmål. Här tar sig M/S Diana fram i Borenshults slussar.
NYHETER. Anslagen till Visit Sweden ökar och Göta Kanal får mer pengar till sin renovering. Det stod klart vid regeringens pressträff idag. 
Annons

Efter att legat på samma basanslagsnivå sedan mitten av 1990-talet får nu Visit Sweden mer pengar till att bedriva sin verksamhet. Under en treårsperiod ökar basanslaget från dagens 90 miljoner kronor per år till 135 miljoner kronor.

– Konkurrensen mellan världens länder är hård, säger Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden. När Sverige blir mer synligt i världen tjänar både besöksnäringens företag och statskassan på det.

Pengar till populärt resmål

Visita har arbetat aktivt i många år för ett ökat anslaget till Visit Sweden. Nu gläds branschorganisationen åt beskedet.

– Det ger den svenska besöksnäringen mer stabila förutsättningar att synas på den internationella marknaden och gynnar företagen som kan räkna med fler besökare, något som skapar fler jobb och ökade skatteintäkter i hela landet, säger Visitas vd Eva Östling.

Även Göta Kanal, som är en av landets mest besökta turistmål, får pengar. Renoveringen av kanalen, som är hårt sliten och delvis rasade vid ett underhållsarbete 2014, inleddes 2015 och beräknas kosta en halv miljard kronor. Nu avsätter regeringen 80 miljoner kronor till arbetet.

– Vi är glada att ägaren tar sitt ansvar för att vi ska kunna genomföra den här stora renoveringen och det kommer vara bra för hela Sveriges besöksnäring, säger Göta Kanals vd Roger Altsäter.

Satsningar utanför storstäderna

Statsminister Stefan Löfven förklarade att regeringen vill arbeta för att förbättra för företag utanför landets storstäder, bland annat genom att investera i bredband.  

Regeringen vill också främja arbetstillfällen inom grön näring, och tänker sig bland annat upprustning av vandringsleder och arbete med naturreservat. För detta går 225 miljoner kronor till bland annat Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...