Annons

MichelinstjÀrnor ska locka foodies till ny resvÀg

zoom Per Bengtsson pÄ PM & VÀnner i VÀxjö startar en Michelinrutt tillsammans med Daniel Berlin. Foto: Pressbild
Per Bengtsson pÄ PM & VÀnner i VÀxjö startar en Michelinrutt tillsammans med Daniel Berlin. Foto: Pressbild
NYHETER. Det behövs lite goda nyheter för gastronomin i dessa tider, tyckte Per Bengtsson, Àgare av PM & VÀnner i VÀxjö. DÀrför krokar han nu arm med Daniel Berlin i SkÄne-TranÄs och skapar en Michelinrutt för foodies
Annons

SkÄne-TranÄs i SkÄne plus VÀxjö i SmÄland Àr lika med sant. En distans pÄ strax under 20 mil Àr ingenting för foodies som reser i Guide Michelins hjulspÄr. Michelin Trail heter det nya samarbetet som till och med fÄtt sin logotyp godkÀnd av den röda franska krogbibeln.

– Vi har fĂ„tt loggan godkĂ€nd och okej att anvĂ€nda deras symbol. De i Paris tyckte att det hĂ€r var ett fantastiskt initiativ för de som följer köper guiden och reser med den, sĂ€ger Per Bengtsson.

Hans restaurang tilldelades sin första stjÀrna 2016, samma Är som Daniel Berlin Krog i SkÄne-TranÄs ocksÄ fick sin första. Sedan 2018 har den skÄnska restaurangen tvÄ och mÄnga kritiker anser att den Àr vÀrdig sina tre. För Per Bengtsson kÀndes det naturligt att lyfta stÀllena tillsammans.

– Sedan FĂ€viken la ner sĂ„ undrar man var de internationella gĂ€sterna ska Ă„ka nu. Vi har redan mĂ„nga som kommer hit för vĂ„r vinkĂ€llare och Daniel för sitt unika uttryck av mat av Österlen. Vi konkurrerar inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt. Man jĂ€mför inte oss för vi har helt olika uttryck men som kombination Ă€r vi starka, sĂ€ger krögaren.

Daniel Berlin Krog jobbar hyperlokalt och Ă€r kĂ€nda för att leverera sin plats pĂ„ tallriken, PM & VĂ€nner drar mer Ă„t klassisk fine dining men har framförallt en prisad vinlista som enligt vinvĂ€rldens svar pĂ„ Guide Michelin – Wine Spectator’s Guide, fĂ„r tre vinglas av tre möjliga.

– Tillsammans kan vi visa pĂ„ en spjutspets av gastronomi i Norden, med tvĂ„ unika upplevelser, sĂ€ger Per Bengtsson.

Michelin Trails paket gÄr ut pÄ att man köper en avsmakningsmeny plus övernattning pÄ bÄda stÀllena för ett samlat pris, nÀstan hÀlften av vad det skulle kosta i normala fall. Det enda man behöver köpa till Àr dryckespaketet.

– Första dagen nĂ€r vi slĂ€ppte detta fick vi tio förfrĂ„gningar och sju bokningar och det har fortsatt boka pĂ„, sĂ€ger krögaren.

Är det meningen att man ska orka tvĂ„ avsmakningsmenyer tvĂ„ dagar i rad?

– Man behöver inte göra detta tvĂ„ dagar i följd. Men jag lovar att mĂ„nga av vĂ„ra gĂ€ster kommer att göra det för de tycker att det hĂ€r Ă€r kul. Foodisar Ă€r som golfspelare som vill klippa tvĂ„, tre banor pĂ„ en resa, ticka av deras bucketlist.

Den rÄdande Corona-krisen har slagit hÄrt mot mÄnga entreprenörer inom besöksnÀringen. Per Bengtsson sÀger att han nu kan vÀlkomna en lokal publik som tidigare inte haft samma möjlighet till att boka bord dÄ mÄnga av de tillresta gÀsterna bokar upp lÄngt i förvÀg.

– Vi har marknadsfört oss mot smĂ„lĂ€nningar med prisvĂ€rt boende, sĂ„ om man Ă€r skriven i SmĂ„land har vi erbjudande om staycation med middag och boende.

De internationella gÀsterna Àr viktiga för er, hur stor procent utgör de och hur lÀnge klarar ni er pÄ bara inhemskt klientel?

– Vi brukar ha runt 30 till 40 procent utlĂ€ndska gĂ€ster. Den lokala publiken kommer inte rĂ€cka i lĂ€ngden, vi kan bara hĂ€rda ut under sommaren, och vi stĂ€nger fine dining-delen alltid under juli. Nu fĂ„r vi fylla upp till midsommar och sen fĂ„r vi se.