Annons

Miljardaffär rör om i måltidsbranschen

zoom Fazer Food Services tas över av en betydligt större aktör,<br />
 Compass Group, med verksamhet i 45 länder. Foto: Fazer
Fazer Food Services tas över av en betydligt större aktör,
Compass Group, med verksamhet i 45 länder.
Foto: Fazer
NYHETER. En ny stor aktör inom måltider bildas i Sverige när Compass Group förvärvar Fazer Food Services. "Food services kommer att bättre kunna investera i sin verksamhet under den nya ägaren", säger Mats Liedholm, vd för Fazer Sverige.
Annons

Globala måltidsjätten Compass Group köper finska Fazer Food Services av finska Fazerkoncernen för 475 miljoner euro.

Med 230 restauranger och 1400 anställda i Sverige har Fazer Food Services en stark position på den svenska marknaden för restaurang- och måltidstjänster. Här ingår bland annat Amica-restauranger på skolor, sjukhus och äldreboende liksom personalrestauranger på företag under namnet Fazer Food & Co.

Verksamheten tas nu över av en betydligt större aktör, Compass Group, med verksamhet i 45 länder. I Sverige drivs 150 caféer och restauranger under varumärket Eurest. Fontänen på Danderyds sjukhus och Fabriken på Akzonobel i Stenungsund är ett par av restaurangerna.

– Vi säljer för att i ännu större och bättre utsträckning kunna investera i befintliga verksamheter och för att Fazer Food Services bättre ska kunna investera i sin verksamhet. Vi koncentrerar verksamheten inom Fazer och snabbar på transformation till modernt, snabbfotat och hållbart livsmedelsföretag, säger Mats Liedholm.

Vilka investeringar behövs inom måltidsservice?

– Det är en fråga för köparen. Men det finns områden där vi inte tagit investeringsbeslut som kommit i konflikt med vår övriga verksamhet.

Hur ser du på lönsamheten inom måltidsbranschen?

– Det är inget vi kommenterar.

Har lönsamheten påverkat ert beslut att sälja?

– Det är inte därför vi gör det här. Det här handlar om hur vi hanterar våra investeringar.

När kommer affären att vara genomförd?

– Det beror på EU:s konkurrensmyndighet. Vi är överens med köparen men vi vet inte hur lång tid det tar för konkurrensmyndigheten att pröva affären.

På vilket sätt den Fazers och Compass svenska verksamheter påverkas av affären och hur de ska samordnas är ännu oklart. Henrik Strinning, vd för Compass Groups svenska verksamhet avböjer att kommenterar affären med hänvisning till den pågående prövningen hos konkurrensmyndigheten.

Dominic Blakemore, vd för Compass Group, säger i ett pressmeddelande:

Fazer Food Services är ett väl ansett företag på den nordiska restaurang- och måltidsmarknaden i och likt Compass Group PLC, fokuserar Fazer Food Services på hög kvalitet, kulinarisk innovation, utmärkt kundservice och hållbarhet. Det ska bli oerhört spännande att tillsammans med våra redan nuvarande medarbetare i regionen vidareutveckla och förbättra kunderbjudandet på den nordiska marknaden”.