Annons

Miljonstöd till företag i Höga Kusten

zoom Foto: Höga Kusten Destinationsutveckling
Foto: Höga Kusten Destinationsutveckling
NYHETER. Höga Kusten Destinationsutveckling har i coronakrisens spår ställt om arbetet för att främja besöksnäringen. I samarbete med regionens politiker lanserades i fredags ett omfattande stödpaket i mångmiljonklassen, via Höga Kusten Utvecklingsprogram.
Annons

– Vi på Höga Kusten Destinationsutveckling och Destination Sundsvall, som båda tillhör region Västernorrland, satte oss ner  när vi började se varåt det lutade med corona, och funderade på vad vi skulle kunna göra tillsammans, säger Mia Karlsson, vd Höga Kusten Destinationsutveckling.

I nära dialog med näringen har Höga Kusten Destinationsutveckling och Destination Sundsvall tagit fram ett stödpaket som lanserades den 17/4 2020.

Paketet består av produktutvecklingscheckar, utvecklingscheckar, översättningscheckar, digitala hembesök, SEO-checkar samt skrivarhjälp, och ansökningarna från företagen i Höga Kusten har redan börjat strömma in.

En ytterligare åtgärd som tagits fram är ett utbildningsprogram som ger företagen möjlighet att få upp till 70 procent av lönekostnaderna ersatta för de som deltar i programmet. Utbildningsprogrammet har tagits fram i samarbete mellan Höga Kusten Destinationsutveckling, Destination Sundsvall och Jämtland Härjedalen Turism.

Hur har ni i de olika regionerna och destinationsbolagen samarbetat kring detta?

– Samarbetet med Jämtland Härjedalen Turism växte fram när vi började fundera i samma riktning vad gäller kunskapsinvesteringen och utbildningspaketet. Över destinationerna finns ett starkt nätverk som har aktualiserats och stärkts i dessa tider. Region Västernorrland har varit otroligt snabbfotad och vi har dagliga kontakter för avstämning i detta uppstartskede, säger Mia Karlsson.

Hur har samarbetet mellan parterna fungerat?

– Vi har under resan fått till ett starkt och intensivt samarbete, med täta avstämningsmöten, både uppåt mot regionerna, oss emellan och framför allt ut mot näringen. I Höga Kusten har vi bland annat veckomöten med ett femtiotal på plats under Teamsmötena.

Varför är det viktigt med samarbete i ett sådant här läge?

– I dessa tider krävs det samarbete för att bli ännu starkare tillsammans. Vi har olika kompetenser och kan dra nytta av varandra och varandras erfarenheter i detta läge. I vår utbildning kommer vi också att använda oss av några av våra duktiga entreprenörer som föreläsare, som ett exempel.

Hur många kommer att kunna erbjudas utbildning inom ramarna för detta projekt?

– Det är respektive regions företagstöd som finansierar de medverkandes ersättning, och vi har uppskattade siffror på hur många vi tror ska anmäla sig. Region Västernorrland har sagt att upp till 10 personer per företag får möjlighet att vara med. Utbildningen är uppdelad i tre olika moduler, som riktar sig till lite olika kompetenser och yrkesgrupper, men för en mindre företagare finns det kunskap att hämta i alla tre modulerna, säger Mia Karlsson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...