Annons

Minusgrader ska ge plus i kassan hos ishotellet

zoom Bokningsläget inför sommaren ser bra ut för Icehotel 365.
Bokningsläget inför sommaren ser bra ut för Icehotel 365.
NYHETER. Den första sommarsäsongen närmar sig för det numer åretruntöppna ishotellet i Jukkasjärvi. ”Vårt viktigaste mål är att det ska gå enligt planerna”, säger Jukka Pekka Pajunen nytillträdd vd för Icehotel Jukkasjärvi.
Annons

I sommar är det upp till bevis för Icehotel 365. De 20 rummen i det åretruntöppna ishotellet ska locka besökarna med snö och is mitt i sommaren. En exotisk upplevelse där konstsviter och champagneservering i isbaren bidrar till en lyxig inramning.

 

Solen kyler hotellet

Det är faktiskt sommarsolen som ser till att hålla hotellet kallt eftersom hotellet drivs med hjälp av solenergi. Öppetsatsningen är en utmaning på flera plan. Det gäller att tekniken fungerar och att gästerna kommer.

Ytterst ansvarig är Jukka Pekka Pajunen. Han tog nyligen över som tillförordnad vd efter grundaren Yngve Bergqvist. Bokningsläget är gott inför sommaren.

– Det ser väldigt lovande ut. Förhoppningsvis blir det fullbokat, säger han.

Han tillträder i ett läge där mycket händer på ishotellet. Nya ägare, bland annat fastighetsentreprenören Krister Olssons bolag Fort Knox, har satsat pengar. Största ägare är fortfarande Yngve Bergqvists bolag Kaamos. Grundaren sitter kvar i styrelsen men lämnar både vd-jobbet och ordförandeskapet. Ny ordförande blir Mats Svensson, som tidigare varit vd för Skistar i Åre.

 

Letar ny vd

Den temporäre vd:n Jukka Pekka Pajunen har bland annat varit vd för Holiday Club i Finland och Åre. Samtidigt så pågår rekryteringen av en permanent vd.

 – Personen ska kunna tillföra verksamheten kompetens och vara beredd att flytta hit med sin familj, säger Jukka Pekka Pajunen.

Enligt Jukka Pekka Pajunen är det ingen dramatik bakom förändringen i ledningen och på ägarsidan. Bokslutet för 2016 slutade på plus.

– Vi gjorde en liten vinst förra året, säger han.

Fjolårets omsättning landade på 118 miljoner och intäkterna har utvecklats svagt de senaste åren. Jukka Pekka Pajunen räknar med att de ökar till 140-150 miljoner i år, bland annat som en följd av att den åretruntöppna delen tas i bruk.