Annons

”Mitt liv har varit fisk för hela slanten”

zoom Krögaren Lasse Ahlström tillsammans med sonen Theodor Ahlström, delägare och vd.  Foto: Tommy Holl
Krögaren Lasse Ahlström tillsammans med sonen Theodor Ahlström, delägare och vd. Foto: Tommy Holl
NYHETER. Lars Ahlström har drivit Göteborgsklassikern Fiskekrogen sedan 1996.  Besöksliv ringde upp “Lasse Fisk” för att höra mer om 25-årsjubileet och läget - idag och då. 
Annons

Hur firas 25-årsjubileumet?  

– På själva jubileumsdagen förra veckan firade vi med en intimare middag men sju personer som varit med sedan begynnelsen. Därtill var restaurangen fullsatt av gäster. Vi har satt ihop en specialkomponerad jubileumsmeny bestående av våra klassiker genom åren: hummersoppa, torskbullar i kaviarsås, skaldjursplatå och halstrad torskrygg med champinjoner och sidfläsk. Och så vår variant av marängsviss på det! 

 Hur har pandemin påverkat restaurangen? 

– Det har varit jättetufft och en rejäl berg-och dalbana. I höstas var vi uppe i 60-procent av vår fulla verksamhet, men så kom nästa våg och ställde till det igen. Normalt har vi runt 200 sittplatser, idag har vi runt 85. Men det känns som att det så smått snart börjar vända igen. På jubileumsdagen öppnade vi åter upp på torsdagar efter att enbart haft öppet fredag och lördag de senaste månaderna. 

Fiskekrogen har fått många utmärkelser genom åren – hur är det att driva en känd fiskrestaurang?

– Jag är 71 år och jobbar 100 procent och tycker det är jättekul! Mitt driv ligger i att jag tycker det är så fruktansvärt roligt att få göra gästerna nöjda. Och såklart att få arbeta med vår duktiga personal – däribland min son som är Fiskekrogens vd.     

Hur har restaurangens koncept förändrats sedan du tog över för 25 år sedan?  

– Mycket är sig likt, vi satsar fortfarande på fisk- och skaldjur av högsta kvalitet. Den största förändringen är den vi gjorde för fem åren sedan när vi förändrade och “lättade upp” interiören radikalt.  Vi gick från vita dukar till mer leisure och i och med det skiftade också vårt gästklientel. Från att främst vara en mötesplats för affärsfolk har vi idag betydligt mer privata gäster, även om de förstnämnda också finns kvar. 

Var kommer smeknamnet Lasse Fisk ifrån? 

– Liksom min pappa och många i min släkt började jag själv som fiskare…, innan jag köpte farfars fiskebutik för att sedan bli fiskgrossit och slutligen fiskekrögare. Mitt liv har varit fisk för hela slanten så “Lasse Fisk” har kommit naturligt.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...