Annons

Mörka skuggbudgetar för besöksnäringen

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Det är dyster läsning för besöksnäringen när KD, M, SD och V presenterar sina skuggbudgetar under torsdagen. Höjd moms och slopat ingångsavdrag är genomgående förslag bland oppositionspartierna. ”Ogenomtänkt att höja momsen”, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
Annons

Höjd moms, höjd restaurangmoms och återställd moms till 25 procent på naturturism. Det är några av förslagen som KD, M, SD och V presenterade i sina skuggbudgetar på torsdagsförmiddagen – samtliga slår mot företag i besöksnäringen.

KD la fram sitt budgetförslag redan i tisdags, i vilket partiet vill se en höjd moms med 1 procentenhet.

M vill att momssatsen på 12 procent (som för restaurang och hotellövernattning) ska bli 15 procent. Partiet vill också se att momsen på naturguider återställs till 25 procent.

Även SD och V vill höja krogmomsen, till 25 procent, vilket skulle betyda ett hårt slag mot besöksnäringen.

– Det är mycket ogenomtänkt att höja momsen för besöksnäringens som är Sveriges starkaste jobb- och integrationsmotor. Det skulle slå mot jobben och tillväxten i hela landet, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Gemensamt för de fyra partierna är också att samtliga vill slopa det ingångsavdrag som regeringen vill införa 1 juni 2020, och som är en minskning av arbetsgivaravgifter för personer som står långs ifrån arbetsmarknaden.

– De höga skatterna för att anställa är ett av de största hindren för fler jobb. Att alla oppositionspartier motsätter sig ingångsavdraget är svårförståeligt, inte minst med tanke på att de alla pratar om behovet av fler jobb, säger Jonas Siljhammar.

 

Moderaterna

Momssatsen 12% ska bli 15%

Momsen på naturguider återställs

Slopat ingångsavdrag

 

Sverigedemokraterna

Restaurangmomsen höjs till 25%

Slopat ingångsavdrag

 

Vänsterpartiet

Restaurangmomsen höjs till 25%

Slopat ingångsavdrag

 

Kristdemokraterna

Alla momssatser höjs 1%-enhet

Slopat ingångsavdrag