Annons

Mötesbranschen rusar – men bromsas av personalbrist

zoom Michael Schüller, vd Svenska möten. Foto: Svenska möten
Michael Schüller, vd Svenska möten. Foto: Svenska möten
NYHETER. ”På kort sikt befarar våra medlemmar att det inte finns tillräcklig bemanning inför sommaren”, säger Michael Schüller, vd Svenska möten.
Annons

Besöksliv har talat med ett antal aktörer i besöksnäringen runt om i Sverige, om var de befinner sig just nu och vad de behöver för att kunna återhämta sig fullt ut efter den långa svacka som pandemin inneburit för branschen.

Först ut är Michael Schüller, vd Svenska möten, som svarar på vad han ser att mötesbranschen främst behöver när det kommer till kompetensförsörjning.

Kockar och servicepersonal saknas

– Våra medlemmar uttrycker behovet av att anställa personal till anläggningarna, eftersom de på kort sikt befarar att det inte finns tillräcklig bemanning inför sommaren. Kockar i första hand och servicepersonal i andra hand – övriga avdelningar är fortfarande relativt enkla att rekrytera till men inom just restaurang kan det ibland vara en utmaning, säger Michael Schüller, vd Svenska möten.

– På lite längre sikt finns dessutom ett behov av att anställda både arbetsledande funktioner, till exempel projektledare och arbetsledare, samt medarbetare inom service generellt.

Vad skulle ni behöva för slags stöd?

– Fokus på kompetensutveckling och utbildning, till exempel samverkan med skolor på olika nivåer. Men också lobbyverksamhet och påverkansarbete mot media, beslutsfattare och så vidare, för att lyfta fram karriärmöjligheter samt att lyfta anseendet inom branschen.

Vilka förväntningar har ni inför sommarsäsongen?

– Medlemmarna och anläggningarna har ett starkt halvår framför sig, orderingången ser mycket bra ut och förväntningarna är stora – samtidigt finns en viss oro över bristen på personal. Våra medlemmar ser utmaningar och svårigheter i att försöka utveckla verksamheten i den takt man önskar innan arbetsmarknaden har stabiliserat sig.

– Det finns också en oro för hur inflation, räntehöjningar och allmän otrygghet kommer att påverka efterfrågan på framför allt privatmarknaden. Många anläggningar har samma utmaningar med ökade kostnader och risken att lönsamheten försämras om de inte lyckas ta ut ökade kostnader genom höjda priser.

– Dessutom lurar en avtalsrörelse runt hörnet som kommer att bli en stor utmaning, avslutar Michael Schüller.