Annons

Näringsministern: ”Vi ska underlätta efter pandemin”

zoom Mats Persson (L), näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) och Jonas Siljhammar, vd Visita. Foto: Visita
Mats Persson (L), näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) och Jonas Siljhammar, vd Visita. Foto: Visita
NYHETER. I premiäravsnittet av programserien ”Besöket” öppnar näringsministern för
insatser för att unga och nyanlända lättare ska komma in i besöksbranschen.
Annons

I Visitas programserie Besöket intervjuas beslutsfattare och Visita-medlemmar som en del av kampanjen #låtoss. I premiäravsnittet deltar näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S), Mats Persson (L) och Jonas Siljhammar, vd Visita.

Samtalet kommer snabbt in på hur de olika stöden har fungerat i praktiken under pandemin. Jonas Siljhammar konstaterar att det har varit stora problem med omställningsstödet för vissa särskilt drabbade branscher.

– Där har majoriteten fått avslag. Det är pengar som är avsatta för att rädda de här företagen och de har inte kommit fram, säger Jonas Siljhammar.

Han påpekar problemen med att de företag som betraktades som nystartade 2020 fortfarande räknas som det 2022.

– Att man saknar jämförelsemånad har jag respekt för, men då måste vi hitta andra system.

Problematiskt att familjeföretag utesluts

Ett annat problem Jonas Siljhammar pekar på är att familjeföretag delvis inte omfattas av korttidsstödet.

Han får medhåll av Liberalernas ekonomiska talesperson Mats Persson, som inte förstår varför familjeföretagen inte omfattas nu, trots att de gjorde det när stödet infördes 2020. Näringsministern svarar att han delar bilden av att vissa delar av stöden behöver ses över.

Angående Visitas krav på en permanent sänkning av arbetsgivaravgiften för unga upp till 23 år, tror Liberalerna att reformen är här för att stanna.

– Det är viktigt att politiken signalerar att det här är en bra reform som är viktig, hattandet fram och tillbaka är inte bra. Tror företagare att skattesänkningen kommer att dras tillbaka vågar man inte riktigt anställa, säger Mats Persson.

Hopp om sänkt arbetsgivaravgift

Jonas Siljhammar hoppas att sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga under sommarmånaderna kan komma att bli bestående, inte bara för branschföretagens skull utan även för att Sverige har en hög ungdomsarbetslöshet.

– Vår bransch är väldigt duktig på att lära upp personer utan erfarenhet och det är en investering i sig. Då är det bra att det inte är så stora kostnader förknippade med det, så att vi kan få fler att komma in i jobb, säger Jonas Siljhammar.

Näringsministern konstaterar att andra i regeringen måste vara med och tycka till i den frågan, men att han delar uppfattningen att besöksnäringen är en inkörsport för många unga och med utländsk bakgrund in på arbetsmarknaden.

– Kan vi göra något för att underlätta detta ytterligare efter pandemin är det klart att vi ska göra det, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Se hela avsnittet av Besöket här.