Annons

Näringsministern vill förenkla för småföretagen

zoom för svenska företag", säger Ibrahim Baylan. Foto: Besöksliv" />
"Jag ser fram emot att diskutera hur vi kan förenkla
för svenska företag", säger Ibrahim Baylan.
Foto: Besöksliv
NYHETER. Näringsminister Ibrahim Baylan ger sig ut på turné för att förstå småföretagens utmaningar. Visita välkomnar initiativet, men: ”Viktigt att det inte stannar vid en resa”, säger vd Jonas Siljhammar. 
Annons

Som ett led arbetet med att förbättra företagsklimatet hos svenska företag ger sig näringsminister Ibrahim Baylan ut på en turné där han ska besöka fem småföretag för att diskutera möjligheter och utmaningar.

– Sverige behöver fler och växande företag. Det är en grundpelare för svensk tillväxt, jobbskapande och konkurrenskraft, och för detta krävs ett konkurrenskraftigt företagsklimat. Jag ser fram emot att diskutera hur och vad vi kan förenkla för svenska företag, säger näringsminister Ibrahim Baylan i en kommentar.

I ett pressmeddelande kallar man turnén för en ”förenklingsresa”, vilket bland annat syftar till de många regler som tynger svenska småföretagare, – inte minst inom besöksnäringen.

Regelkrångel är en av Visitas huvudfrågor, och vd Jonas Siljhammar välkomnar initiativet.

– Vi har länge krävt färre och enklare regler. Att Ibrahim Baylan och regeringen lyssnar och tar tag i frågan är positivt, men det viktigaste är att det inte stannar vid en resa utan att företagens regelbörda minskar, säger Jonas Siljhammar.

Hanteringen från statliga och kommunala myndigheter, rimliga handläggningstider och hög kvalitet på regelgivning och regeltillämpning. Det är exempel på ämnen som näringsministern under hösten kommer att ta upp och diskutera med småföretagare i relevanta branscher på olika platser i Sverige.

För företag i besöksnäringen finns flera konkreta exempel på daterade regelkrav, som man länge har jobbat för ska avskaffas.

– Vissa regelkrav, till exempel dans- och hotelltillstånd, har helt uppenbart spelat ut sin roll. Där behövs inte fler samtal utan de kan avskaffas direkt, säger Jonas Siljhammar.