Annons

Nationell kraftsamling för omstart i branschen

zoom Anna Wallén, näringspolitisk chef på Visita, hoppas att beslutsfattare och makthavare idag ska visa sitt stöd för branschen.
Anna Wallén, näringspolitisk chef på Visita, hoppas att beslutsfattare och makthavare idag ska visa sitt stöd för branschen.
NYHETER. Idag när restriktionerna släpper uppmanar Visita Sveriges alla beslutsfattare att äta ute på restaurang med kampanjen #låtoss.
Annons

Under budskapet ”låt oss skapa jobben” hoppas Visita att beslutsfattare och makthavare idag ska visa sitt stöd för branschen, genom att ta en bild och göra ett inlägg på sociala medier under hashtaggen #låtoss.

– Vi kallar det en nationell kraftsamling, det blir ett avstamp framåt under dagen då det äntligen vänder. Ett sätt att uppmärksamma alla i besöksnäringen och medvetandegöra krisen vi gått igenom. Och hur kan människor visa sitt stöd? Jo, alla kan gå ut och äta lunch, säger Anna Wallén, näringspolitisk chef på Visita.

Hoppas att partiledarna ska sprida kampanjen

Uppmaningen att delta i kampanjen har skickats ut brett till beslutsfattare på alla nivåer. Förhoppningen är att deras engagemang ska sprida sig och få människor att bidra till det viktigaste i återstarten – att människor återgår till sina arbetsplatser, äter lunch och middag ute samt bokar hotell, konferenser och gör konsertbesök.

Vilket genomslag hoppas ni att kampanjen ska få?

– Vi har haft en del underhandskontakter och hoppas att alla partiledarna kan delta, om vi kunde få se dem uppmärksamma kampanjen och äta ute idag vore det ju suveränt.

Hur känns det nu när restriktionerna äntligen släpper?

– Det känns ju fantastiskt. Även om vi hade väntat oss att det skulle hända känns det som en ny tideräkning. Men på många sätt kvarstår problemen eftersom krisen är så djup. Idag kommer vi få se bilder på fulla restauranger, men de luncher som inte ätits under pandemin kommer aldrig att ätas och de hotellrum som stått tomma förblir osålda, säger Anna Wallén.

Vill åter bli jobb- och integrationsmotor

– Jag hoppas att politikerna nu prioriterar ekonomiska reformer och stimulanser till näringen, så att vi kan anställa fler. Inte minst unga och människor med utländsk bakgrund. Vi har verkligen möjlighet att återigen bli Sveriges jobb- och integrationsmotor.

Hur vill du kort sammanfatta de här två åren?

– Det har varit kast mellan hopp och förtvivlan. Vi har gått igenom den värsta krisen sedan andra världskriget och vi i besöksnäringen har stått i frontlinjen. Men vi har så fantastiska människor i vår näring, det har varit otroligt att se hur drivna de är, hur de stretat på och varit redo att hugga i och hitta nya affärsmöjligheter, säger Anna Wallén.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...