Annons

Naturturismföretagen: ”Hållbar turism nationell angelägenhet”

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER: Den 1 januari är det fritt fram för Sveriges naturturismföretag att ansöka om den uppdaterade hållbarhetsmärkningen Natures Best. För att kunna underhålla arbetet krävs mer pengar, enligt branschorganisationens generalsekreterare Joakim Hermansson.
Annons

Hållbarhetsmärkningen Natures Best ska kvalitetssäkra ekoturismföretagens verksamheter, och fungera som en vägledning för ansvarsfulla resenärer. För företagen är den tänkt som ett konkret verktyg för hållbar affärsutveckling.

Bakgrunden till att man har uppdaterat märkningen är att fler hållbarhetsmärkta företag bidrar till Sveriges attraktionskraft och stärker positionen som en internationell förebild inom hållbarhet.

Den 1 januari är det fritt fram för företag inom naturturism att ansöka om märkningen.

Branschorganisationen Naturturismföretagens generalsekreterare Joakim Hermansson har tidigare i Besöksliv pratat om behovet av mer finansiering till projektet för att kunna uppnå önskad spridning och effekt.

– Vi anser att det är en nationell angelägenhet att ska kunna använda oss av praktiska verktyg för att bedriva en hållbar utveckling av turism i svensk natur, säger han.

– Det hänger ihop med attraktionskraften på en internationell marknad som efterfrågar hållbara företag inom naturturism. Det är ingen djärvt att tro att om några år att researrangörer och samarbetspartner inom några år kommer att ha som krav att man är hållbarhetscertifierad av ett system som har en koppling till GSTC, som är global standard för hållbar utveckling.

En finansieringsmöjlighet är att regionerna går in och bidrar, och här har redan Region Västerbotten Turism visat sitt intresse, enligt Joakim Hermansson.

– För oss spelar det inte så stor roll varifrån pengarna kommer, i Sverige satsar vi mycket pengar på att utveckla landsbygden och turismen, så det handlar främst om en omfördelning för att öka farten i omsättningen mot ett hållbart samhälle.

Hur ser intresset sett ut från företagen för Natures Best?

– Intresse är stort, vi har länge fått säga nej till att släppa in någon i processen. Det är också glädjande att det finns ett stort intresse från regionerna och vår branschcommunity

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...