Annons

Nedstängning att föredra för Boqueria

zoom Foto: Boqueria
Foto: Boqueria
NYHETER. Bara en dryg vecka efter öppningen av sin Göteborgs-restaurang tvingas Boqueria säga upp personal till följd av de nya restriktionerna. Enligt vd Napolyon Surer hade det varit bättre att stänga helt under en månad.
Annons

Åre står i startgroparna för sin högsäsong, där tapasrestaurangen Boqueria öppnade en restaurang förra året. Och för en dryg vecka sedan var det invigning för den nya Göteborgs-enheten av vad som nu har blivit en kedja. Men för vd Napoleyon Surer ser den kommande månaden mörk ut på grund av de nya restriktionerna som presenterades i fredags. Liksom för alla andra innebär detta ytterligare enorma omsättningstapp, vilket direkt drabbar personalen.

– Vi har kämpat i nio månader för att hålla oss flytande, vilket vi har lyckats med så här långt. Vi har till och med vågat blicka framåt. Men det här innebär att vi inte kommer kunna bedriva våra verksamheter som de är tänkta att göra, säger Napoleyon Surer till Besöksliv.

Att tvingas stänga 20.30 till följd av att inte kunna servera alkohol från klockan 20.00 är det samma som att  bli erlagda näringsförbud, menar Napoleyon Surer.

– Det hade varit mycket bättre att regeringen, som i andra länder, beslutat att stänga ner restaurangverksamheterna i en månad. Helt vansinnigt att begränsa oss till att inte kunna verka under de timmar vi kan. Nu tvingas vi stänga ner när vi i normala fall skulle välkomnat våra middagsgäster för kvällen.

Ni har en restaurang i Åre, som går in i högsäsong nu – vad innebär de nya restriktionerna där?

– Samma som för alla enheter, det kommer att slå hårt ekonomiskt. I Åre serverar vi normalt sett inte lunch, men tvingas nu hålla öppet 12-20 istället för 15-22 för att förhoppningsvis kunna locka lite gäster.

Vad gör ni för att ställa om verksamheten?

– Vi lägger om allt – öppettider, scheman, menyer… Vi erbjuder nu á la carte hela dagen och take away. Efter helgerna får vi se hur vi gör med lunchmenyer. Mer än så kan vi egentligen inte göra då vi är väldigt bakbundna till de tider vi får ha öppet och hur stora sällskap vi kan sätta, samt hur glest.

Ni har just öppnat i Göteborg, hur drabbas den enheten?

– Precis lika hårt som de andra enheterna såklart. Här har vi öppnat restaurangen enligt alla regler och restriktioner, och vi har fått bra respons. Så att bara efter någon vecka känns det väldigt tråkigt att behöva säga upp personal.

Ni har ändå valt att satsa i ett ekonomiskt kritiskt läge (med Göteborg), hur har ni resonerat?

– Tanken var att vi skulle öppnat i Göteborg redan i slutet av maj 2020. Men då pandemin slog till i mitten på mars så fattade vi ganska snart beslutet att pausa satsningen. Fastighetsägaren Wallenstam gjorde det möjligt för oss genom generösa hyreslättnader. Efter sommaren, och då saker och ting lite återhämtade sig, så chansade vi på att sätta ett datum innan jul.

– Sedan kom andra vågen, men då var vi så nära mål så det var bara att köra på. Vi hoppas att vi kommer väl ur detta, men just nu känns det väldigt tungt – och framförallt sorgligt! Många tårar har fällts.

Räcker det förlängda omställningsstödet (till januari och februari 2021) som presenterades i helgen?

– Ledtiderna för att i efterhand söka för att sedan vänta in besked och ersättning är för långa. Då är det för många alldeles försent. Hjälpen behövs NU. Inte efteråt.

Napoleyon Surer betonar att han är för regler och restriktioner för att komma åt smittspridningen, men att han anser att regeringen går för hårt på en bransch som, enligt honom, levererar säkra miljöer.

– Säkrare än de hemmafester som nu blir vanligare där ingen kontrollerar varken storlek på sällskap eller avstånd.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...