Annons

Niklas Ekstedt dubbelt tv-aktuell: ”Jag gillar att stå i centrum”

zoom Foto: Pressbild Channel4/Netflix
Foto: Pressbild Channel4/Netflix
NYHETER. Strax efter att det stod klart att hans egna serie ”Food & Fire” har premiär kom nyheten om nya Netflix-produktionen tillsammans med brittiska Michelin-kocken Heston Blumenthaal. ”Det är sällan man får chansen att vara med i ett helt nytt tv-format”, säger Niklas Ekstedt.
Annons

Den svenska stjärnkocken är stor i Storbritannien. Därav kom frågan om att bli domare i tv-programmet Crazy Delicious, en samproduktion mellan brittiska Channel 4 och Netflix.

– Något sådant kan man inte tacka nej till, säger Niklas Ekstedt.

Jämte sin sida har han Heston Blumenthaal, mest känd för sin molekylära matlagning på tre-stjärniga Fat Duck, och Carla Hall, amerikansk tv-kock känd från Top Chef. Tillsammans ska de bedöma tre kockars olika rätter.

Vad särskiljer Crazy Delicious från andra matlagningstävlingar på tv?

– Allt. Det är ett helt nytt format, och det är sällan man får chansen att vara med i det. Det här programmet är mer anpassat för Instagram-generationen. Hela studion är som Alice i Underlandet, det är väldigt mycket att få kliva in i Hestons galna psykedeliska värld.

Är ni privata vänner?

– Vi har känt varandra länge. Det är nog därför jag fick frågan, de ville ha någon som han trivs med och som står ut med honom. Han älskar allt som är icke-konvenionellt och har en förmåga att vända uppochner på alla begrepp. Det är tröttsamt för mig att han alltid är två steg före.

Niklas Ekstedts clame to fame i den brittiska ö-världen kan kopplas till tv-programmet med Mary Barry. Hon var en av landets första tv-kockar, nu i 80-årsåldern. Medialt är hon större än Jamie Oliver och Gordon Ramsay tillsammans, enligt Niklas Ekstedt.

– Det är bara superkändisar som kommer till hennes program så hon var nog skeptisk till att jag skulle vara med. Men producenten hade sett mig innan och visste att det skulle gå bra. Vi drack champagne och hon blev väldigt charmad av mig, något de sedan vinklade hårt på.

De brittiska tabloiderna och tv-sofforna slog upp Mary Barrys ”flört” med den mycket yngre svenske kocken stort. Sedan dess får Niklas förfrågningar nästan dagligen från brittisk tv.

Men det slutar inte där. Den 29 november rullas kockens egna serie ”Food & Fire” ut på Viaplay, samma kanal som för ”Four Hands Menu”.

– Food & Fire handlar mer om mina matlagninsgtekniker som jag brinner för och hur andra restauranger och kulturer jobbar med eld, rök eller glöd i sin matlagning.

I programmet besöker han bland annat baskiska Extebarri, Franklin BBQ i Texas, Central i Lima – och djupdyker ner i den finska bastukulturen.

Vad är det du gillar med att göra tv?

– Ända sedan jag var liten har trivts med att stå i centrum. Det är kul att få erkännandet och mycket lättare att prata om min smalare saker som Foodstock och Ekstedt om folk vet vem jag är.