Annons

”Nivån är mycket bekymmersam”

zoom
NYHETER. Det normerande avtal mellan industrins parter som sätter ramen för de förhandlingar Visita och HRF har just nu kommer att bli ytterst smärtsamt för många företag i besöksnäringen, enligt Torbjörn Granevärn, förhandlingschef Visita.
Annons

När industrins parter kom överens och skrev under det normerande avtalet i helgen innebär det en kostnadsökning som kommer att slå hårt mot besöksbranschen. Besöksliv.se ställde några frågor om avtalet till Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn.

På vilket sätt kan det normerande avtalet komma att bli dyrt?

– Avtalets kostnadsökning på 5,4 procent över 29 månader utgör det så kallade märket och sätter också ramen för de förhandlingar vi och HRF har just nu. Nivån är mycket bekymmersam och kommer att bli ytterst smärtsam för många företag i besöksnäringen.

Vilka aktörer kommer att drabbas hårdast av kostnadsökningen?

­– Besöksnäringen genomlider sin värsta kris någonsin och varje kostnadsökning slår mot jobb och företag.

Finns det något som gör att det ändå är värdefullt att parterna kommit fram till ett normerande avtal?

– När vi nu har ett förhållandevis långt avtal på 29 månader, skapar det långsiktiga förutsättningar och möjlighet att planera verksamheten. Dessutom skyddar avtalet företagen från kostnadshöjningar i efterhand, vilket är mycket viktigt i denna extrema situation, säger Torbjörn Granevärn.