Annons

Nobelkänsla – både i Stockholm och i Karlskoga

zoom FOTO: Dan Lepp Nobelkockarna från AIRA samt Renée Fredriksson, Hotell Alfred Nobel.
FOTO: Dan Lepp Nobelkockarna från AIRA samt Renée Fredriksson, Hotell Alfred Nobel.
NYHETER. Att det är Nobeldagen har nog få missat, och även om inte så många är inbjudna till banketten ikväll sprids ett visst ljus även i besöksnäringen – inte minst hos Hotell Alfred Nobel i Karlskoga.
Annons

Vid Nobelstiftelsens pressträff i måndags presenterades Tommy Myllymäki och Pi Le som årets Nobelkockar. Kockduon från tvåstjärniga Aira i Stockholm ansvarar nu för kvällens bankett i Stadshuset och serveringen av den traditionella trerättersmiddagen. Menyn hålls enligt gällande praxis hemlig in i det sista, men Myllymäki uppgav under pressträffen att torkad karljohansvamp kommer att ingå.

Parallellt med förberedelserna inför banketten pågår festivalen Nobel Week Lights. Något Stockholm Business Region arrangerar för att uppmärksamma Nobelpristagare, innovationer samt för att locka besökare till staden – festivalen pågår till den 12 december och omfattar 19 ljusinstallationer i stadskärnan som är tända varje kväll.

Stort intresse för Alfred Nobel

Även i Karlskoga får Alfred Nobel, som både bodde och drev fabrik i området, lite extra ljus den här veckan. Besöksliv ringde upp Hotell Alfred Nobel för att höra om de märkt av någon Nobel-effekt, Renée Fredriksson är operativt ansvarig för Hotell Alfred Nobel och hotellkedjan Ekman Hotels.

– Vi märker ständigt av ett väldigt stort intresse för Alfred Nobel. Han är ju världskänd så den här veckan är såklart extra rolig. Förra året bodde några av Nobelpristagarna hos oss, vilket var jättekul.

Inglasad relik i entren

Hotell Alfred Nobel öppnade 1939 och har ett kulturhistoriskt värde, vissa delar är K-märkta med anor från 1930-talet. För ett år sedan köpte dessutom Fredrik Benedict, fastighetsägare för hotellet, Nobels gamla resekoffert på auktion. En relik som nu står inglasad och vaktas dygnet runt av receptionen – så klart.

– Ja, det var den kofferten han hade när han reste! Han gick ju bort 1896 så den är riktigt gammal. Den är vi jättestolta över och jag tycker att det är fantastiskt att vi har fått ta hand om den. Historien är spännande och känns verkligen i väggarna här.

Förutom lite extra Nobelkänsla just under den här veckan så är det såklart julbordsäsong och fullt upp hos Hotell Alfred Nobel.

– Ja, det är så roligt. Vi har över 1 500 julbord inbokade hos oss! Karlskoga är en väldigt framåt kommun vilket är väldigt roligt för hotellnäringen.

Hur utmärker sig Hotell Alfred Nobel och Ekman Hotels?

– Vi har ju verkligen våra rötter i Värmland. Vi jobbar mycket med värdskap och vill alltid välkomna gästen gött, glatt och med värmländskt värdskap. Patrik Ekman är ensam ägare, han och jag jobbar väldigt nära verksamheten och har en ambition att växa med 2-3 hotell varje år.

Och slutligen. Vad är din känsla inför kvällens Nobelbankett?

– Jag älskar nobelmiddagen och följer alltid banketten varje år. Det är så spännande att vi från svenskt håll har en person som gjort ett så stort avstamp för vetenskapen och för Sverige och att han kan hyllas lite extra på vårt hotell. Det är fantastiskt! 

Raketrenoveringen – med fullt av gäster på hotellet

Raketrenoveringen – med fullt av gäster på hotellet

101 rum renoverade på mindre än ett kvartal - samtidigt som hotellet kryllade av gäster. Hur ror man ett sådant projekt i land? – Allt handlar om planering, säger Aram Mojarrad på Hotel Karlaplan i Stockholm.