Annons

”Nobelmiddagen är ett globalt fönster för svensk gastronomi”

zoom Kocken Jimmi Eriksson och konditorn Annie Hesselstad har förberett sig i tre år för Nobelfesten.<br />
Kocken Jimmi Eriksson och konditorn Annie Hesselstad har förberett sig i tre år för Nobelfesten.
NYHETER. Igår presenterades Nobelbankettens kock och konditor. Jimmi Eriksson håller i matlagningen och konditorn Annie Hesselstad står för desserten, på ”festernas fest” den 10 december.
Annons

Duon har haft lång tid på sig att förbereda sig. Jimmi och Annie fick frågan, och tackade ja till det ärofyllda uppdraget, redan för drygt tre år sedan. Men pandemin satte krokben för två banketter och väntan på att få servera sin meny till runt 1 250 förväntansfulla gäster har varit lång.

Lagrade smaker och modern teknik

Exakt vad som kommer ligga på tallrikarna är hemligt in i det sista. Men med all säkerhet kommer många svenska råvaror och smaker hamna i rampljuset på Nobelmidddagen.

– Jag gillar att lägga in svenska säsongsråvaror, för att kunna ta fram smaker som är typiska för en årstid lite senare på året. Lite grand som man gjorde förr, säger Jimmi.

Nobelmiddagsgästerna kommer få ett smakprov av svensk sommar i form av en flirt med den karaktäristiska kräftsmaken.

– I somras plockade jag massor av krondill och krondillsblommor och la in i en vanlig ättikslag, som kommer vara med i en av rätterna som ett minne av den svenska sommaren, säger Jimmi.

Annie går i samma spår och kommer bjuda på svenskt plommon från Österlen som en av huvudråvarorna i sin dessert. Hela 70 kilo plommon kärnades ur i somras och frystes in styckvis i väntan på banketten. Även skal från plommonen har tagits tillvara i torkad form.

– Plommonet är en lite bortglömd svensk frukt, som jag tycker förtjänar lite uppmärksamhet, säger Annie.

Alger kommer också finnas med i en av rätterna på Nobelmiddagen. En nyttig, hållbar och spännande råvara. Modern teknik är en annan hemlig ”ingrediens” för att lyfta årets Nobelmiddag till nya höjder.

3D-teknik en extra twist

– Under pandemin hade jag en del tid över och började experimentera med 3D-teknik, säger Jimmi Eriksson. Jag ritade och printade ut former i silikon, som jag har använt för att ge rätterna ett unikt uttryck.

Både Jimmi och Annie tycker att uppdraget att få ta fram Nobelmenyn är en stor ära, och en milstolpe i deras karriärer. Dessutom är det ett unikt tillfälle att få visa upp svensk matlagning och svenska råvaror för en internationell målgrupp.

– Nobelfesten är en otrolig plattform och ett globalt fönster för svensk gastronomi, säger Jimmi Eriksson.

Läs mer:
Nobelmenyns vinnarrecept: Sebastian Gibrand plus Daniel Roos

Årets Nobelkock Tom Sjöstedt: ”Grönsak i fokus”