Annons

Nöjesparken bygger nytt dödsrike för 75 miljoner

zoom Inför filminspelningen av Bröderna Lejonhjärta tillverkades en fyra meter hög modell av draken Katla som rymde tre personer. Nu har Astrid Lindgrens Världs sin egen.
Inför filminspelningen av Bröderna Lejonhjärta tillverkades en fyra meter hög modell av draken Katla som rymde tre personer. Nu har Astrid Lindgrens Världs sin egen.
NYHETER. Nu får Emil ta plats i snickerboa. Investeringspengen i ett fiktivt dödsrike slår nytt rekord i Vimmerby. ”Vi satsade hårt på Katthult men har aldrig tidigare lagt lika stora resurser på ett område”, säger Jocke Johansson, vd på Astrid Lindgrens Värld som öppnat portarna för Bröderna Lejonhjärta.
Annons

”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.”

Det var Jonatan Lejonhjärta som sa det – och orden kan säkert vara till hjälp för de besökare som spontant inte vågar söka sig mot Katlas skrik från Karmanjakas berg.

Största investering någonsin

På Astrid Lindgrens Värld återfinns sedan två veckor tillbaka den eldsprutande draken, tillverkad av en maskör på Effektstudion till en kostnad av 750 000 kronor.

Men Katla är långt ifrån ensam.

Här har han sällskap av Jonathan, Skorpan, hästar, duvor och – givetvis – två välkända dalar.

– Vi har investerat drygt 75 miljoner kronor på det nya området för Bröderna Lejonhjärta. Det är den enskilt största investeringen vi gjort någonsin, säger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.

Han är övertygad om att upplevelsen i Bröderna Lejonhjärta-miljön blir mer spännande jämfört med övriga teman i parken.

– Här blandas det ljusa och mörka i berättelsen, från Törnrosdalen där Tengil och soldaterna härskar till Körsbärsdalen med allt det varma och kärleksfulla.

Flyttas genom tiden

Rent gestaltningsmässigt har projektet varit den största utmaningen som Astrid Lindgrens Värld ställts inför, och det beror inte enbart på att området sträcker sig över 10 000 kvadratmeter.

– Berättelsen förflyttar sig hela tiden ur ett rumsligt perspektiv. Att förflytta sig i tiden genom olika miljöer kostar på, säger Jocke Johansson.

Med satsningen hoppas Astrid Lindgrens Värld kunna tilltala de lite äldre barnen, som för övrigt kan upptäcka Körsbärsdalen samtidigt som det spelas föreställningar i Törnrosdalen.

– Vi har byggt upp två spelplatser för att öka tillgängligheten. Det känns som rätt väg att gå, säger Jocke Johansson.

Bröderna Lejonhjärtas nya hem är inte årets enda nyhet i parken. Med start i augusti kan gästerna checka in i ”Den lilla staden”, som ska inhysa bäddar i gästboendet.

Planerar för 600 bäddar

– Vi bygger hus i olika färger och former som ska stå i en gammal stadsbild med gatustenstorg, grusgångar och bakgårdar där barnen kan leka. Det blir inte tal om Pippis gata eller Emils gränd – men det är den känslan vi vill åt. Ungefär som när Astrid själv växte upp.

I en första etapp planerar Astrid Lindgrens Värld för 200 bäddar som ska stå klart lagom till höstlovet, och ytterligare 400 bäddar i maj 2018.