Annons

Nöjesparkerna i ovisshet – förbereder för att blixtanställa

zoom Andreas Andersen, vd på Liseberg, och Christer Fogelmarck, vd på Parks and Resorts. Foto: Anna-Lena Lundqvist/Bingo Rimér
Andreas Andersen, vd på Liseberg, och Christer Fogelmarck, vd på Parks and Resorts. Foto: Anna-Lena Lundqvist/Bingo Rimér
NYHETER: Liseberg och Gröna Lund väntar nu, likt flera gånger förut, på besked om coronarestriktionerna ska lättas på eller förlängas den 17 maj. I väntan på domen börjar parkerna sträcka ut händerna till sommarjobbare för att stå redo.
Annons

För Liseberg och Gröna Lund är läget inför sommaren fortfarande osäkert. Parkerna väntar just nu på besked om regeln om max åtta besökare för ”stadigvarande tivolinöjen” ska slopas den 17 maj eller inte.

– I nuläget kan vi inte sätta ett nytt preliminärt öppningsdatum, Folkhälsomyndigheten måste ta ställning till regelverket först. Känslan är att 2020 upprepar sig och det är oacceptabelt i mina ögon. Nöjesparkerna används som spelpjäser för att ge regeringens coronastrategi legitimitet, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg.

Ni har ändå valt att öppna upp för 1200 säsongsanställningar med start den 4 juni, varför?

– Det handlar om att vi rent tekniskt måste ge våra säsongsanställda ett schema och ett startdatum på sina kontrakt, och då har vi satt det till 4 juni, säger Andreas Andersen.

Liseberg har under coronaåret genomfört nysatsningar för barnfamiljer för totalt 200 miljoner kronor. Det handlar bland annat om åkattraktionen Underlandet, ett nytt område för teater och restaurangen Bergs Bistro, som ekade tomma i fjol. Förhoppningen är att dessa ska komma till användning i år istället.

– Det här var investeringar som ingått i vårt vanliga investeringsprogram och som vi fattade beslut om för snart tre år sedan. Satsningarna blev färdigställda under de första månaderna av pandemin och har stått redo sedan dess, förklarar Andreas Andersen.

Precis som Andreas Andersen börjar Christer Fogelmarck, vd för Parks and Resorts som äger Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland, ledsna på ovissheten. När Besöksliv når honom kommer han direkt från ett remissmöte med representanter från Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten.

– Status just nu är att regeringen har ett fullt fungerande regelverk på plats som gäller för alla andra parker i Sverige utom Gröna Lund och Liseberg, men man dröjer med att trycka på knappen, säger han uppgivet.

Vad säger Folkhälsomyndigheten?

– Vi får höra att signalvärdet om dessa parker öppnar är så starkt att man befarar att den allmänna krismedvetenheten i samhället äventyras. Det är helt orimligt att enskilda näringsidkare singlas ut på det här sättet.

Parks and Resorts står redo för att blixtanställa personal vid klartecken från myndigheterna, och gensvaret bland de tillfrågade sommarjobbarna har varit ”enormt”, berättar Christer Fogelmarck. En viktig ljusglimt i mörkret.

Folkhälsomyndigheten har kommunicerat att besked om hur det blir med föreskrifterna som möjliggör öppning av Liseberg och Gröna Lund kommer under vecka 19.