Annons

Nöjesparkerna sätter hoppet till nya pandemilagen

zoom Gröna Lunds vd Magnus Widell och Lisebergs vd Andreas Andersen.
Gröna Lunds vd Magnus Widell och Lisebergs vd Andreas Andersen.
NYHETER. Efter ett år av ständig ovisshet och dystra besked ser cheferna för nöjesparkerna nu ett litet ljus i tunneln. Med ett vaccin på utrullning och en tillfällig pandemilag på plats hoppas de kunna välkomna gäster till parkerna våren 2021.
Annons

”Det mörkaste året i vår 97-åriga historia.” Så summerar Lisebergs vd Andreas Andersen det gångna året – som innebar en omsättningsförlust på 1,26 miljarder kronor och ett negativt resultat på över en halv miljard.

Hur 2021 blir är fortfarande ett oskrivet blad eftersom regeringen ännu inte lämnat några besked i frågan. Trots det är Anders Andersen hoppfull:

– Den nya tillfälliga pandemilagen innebär en möjlighet för oss att kunna öppna, om smittläget är måttligt och det finns ett regelverk på plats som är anpassat efter vår verksamhet.

Andreas Andersen flaggar för att rekryteringen av säsongspersonal snart ska vara igång.

– Eftersom vi planerar för att kunna öppna behöver vi ha personal på plats. Men startsträckan, att anställa och utbilda personal, är betydligt längre i år eftersom parken varit stängd under 2020.

Om ni börjar rekrytera nu innebär inte det att ni skulle kunna hamna i ett läge där ni börjat anställa utan ett formellt löfte om att få öppna?

– Den risken finns men risken att inte göra något alls är betydligt större. Vi kommer inte kunna skriva några bindande kontrakt förrän vi fått ok på att öppna. Potentiella medarbetare får i så fall göra en intresseanmälan och därefter förbereder vi allt så långt det går inför ett öppningsbesked.

När hoppas du kunna slå upp portarna till Liseberg igen?

– Vi jobbar efter hypotesen att kunna öppna första maj. Det vore drömmen. Vi kommer då att ha vidtagit en mängd åtgärder. Bland annat kommer man behöva reservera sitt inträde digitalt, kösystemen vid attraktionerna kommer att vara organiserat på ett smittsäkert sätt och vi har självklart nya hygienrutiner på plats.

Även Gröna Lund planerar för en öppning under våren. Här är datumet just nu satt till den 24 april.

– Vi arbetar med olika scenarier och vår hypotes är att vi ska kunna öppna då, säger vd Magnus Widell.

Gröna Lund som under 2020 gjorde en omsättningsförlust på 650 miljoner har under det gångna året byggt om en tredjedel av parken. Bland annat finns nu Monster, en ny intensiv berg- och dalbana på plats.

Hur kommer det sig att ni satsar på nya attraktioner när ni inte vet om det blir möjligt att öppna?

– Ombyggnationen och den nya berg- och dalbanan har varit planerade länge och påbörjades egentligen redan 2017. Det hade blivit dyrare för oss att inte färdigställa Monster än att få den på plats.

Om Gröna Lund får öppna – på vilket sätt kommer besökarna märka att det är ett annorlunda Gröna Lund de kommer till?

– På flera sätt. Dels kommer ju 30 procent av parken att vara ombyggd med ett flertal nya matkoncept, spel och miljöer. Sedan har vi flera anpassningar och digitala lösningar på plats, för att det ska bli så smittsäkert som möjligt att besöka oss.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...