Annons

Nordic Choice lanserar utbildning med jobbgaranti

zoom Inom Nordic Choice Hotels behöver man rekrytera uppemot 20 000<br />
 medarbetare de närmaste fem åren. Foto: Colourbox
Inom Nordic Choice Hotels behöver man rekrytera uppemot 20 000
medarbetare de närmaste fem åren.
Foto: Colourbox
NYHETER. Besöksnäringen gör nya satsningar på gymnasieskolor som ett sätt att få fram mer personal. Nordic Choice Hotels gymnasieutbildning som startar nästa höst siktar på att bli en hel kedja.
Annons

En lärlingsutbildning för hotellbranschen med jobbgaranti lanseras nästa höst.

– Vi ser det som en fantastisk rekryteringsväg, säger Ann Ekengren på Nordic Choice Hotels.

Förutom att ha dragit igång utbildningen erbjuder hotellkedjan eleverna både praktikplats och jobb. Utbildningen blir unik på flera sätt. Det är bland annat den första renodlade lärlingsutbildningen i hotellbranschen och deltagarna garanteras jobb.

Fler orter

Det handlar om en treårig gymnasieutbildning. Hösten 2018 startar den första utbildningen med 20 platser hos Realgymnasiet i Stockholm. Redan året därpå räknar Nordic Choice och Realgymnasiet att kunna köra igång i Göteborg, Malmö och flera andra orter.

– Vi är superglada för samarbetet och tycker att det ska bli jättespännande. Det här gynnar hela branschen, säger Ann Ekengren, People and Culture Manager på Nordic Choice Hotels.

Den första kullen elever kommer att varva studierna med arbetsplatsförlagt lärande – praktik – på Quality Hotel Globe i Stockholm. Redan det första året ägnas 40 procent av tiden åt praktik, andra året tre fjärdedelar av tiden och det avslutande året nästan all tid.

Kan lösa personalbrist

Även om det är ett stort inslag av praktik kommer utbildningen att följa läroplanen och eleverna går ut med gymnasieexamen.

Ann Ekengren hoppas att den nya utbildningen ska bidra till att lösa rekryteringsproblemen.

– Vi växer så det knakar. I Nordic Choice Hotels behöver vi rekrytera uppemot 20 000 medarbetare de närmaste fem åren.

Hon räknar med att branschen som helhet behöver rekrytera 50 000 medarbetare årligen i Sverige, samtidigt som inte fler än cirka 3000 personer går ut hotell- och turistprogrammet på gymnasiet.

– Vi vill göra något. Inte bara sitta och titta på, säger Ann Ekengren.

Garanterade jobb

År 2021 går den första kullen elever ut och då är de garanterade jobb hos Nordic Choice Hotels.

– Klarar man utbildningen är man garanterad jobb i minst sex månader. Jag tror att de flesta här kommer att jobba hos oss, säger Ann Ekengren.

Realgymnasiet, som är den del av utbildningsföretaget Lärande i Sverige, ordnar redan lärlingsutbildningar i andra branscher.

– Jag har aldrig förut sett att en branschutbildning går ut och lovar anställning, säger Realgymnasiets grundare Jan Vikström.

Redan godkänd av Skolverket

Han ser inte att några problem ska uppstå som kan hindra att utbildningen kör igång i höst som planerat. Utbildningen är godkänd av Skolverket och ger grundläggande högskolebehörighet.

Planeringen är också igång inför 2019, då utbildningen ska lanseras på flera av Realgymnasiets skolor.

– Målsättningen är att vi ska ha utbildningen på samtliga våra skolor, säger Jan Vikström.

Realgymnasiet finns på 14 orter runtom i Sverige.