Annons

Norge behåller karantänkrav – undantaget Gotland

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Beskedet om en fortsatt stängd gräns i Norge, med undantag för Gotland, är ett hårt slag mot den svenska besöksnäring som är beroende av norska gäster i sommar.
Annons

Efter förra veckans positiva besked om att Sverige lättar på reserestriktionerna inom landet, kom idag ett dystrare meddelande från Norges regering: Fortsatt stängd gräns mot Sverige med krav på tio dagars karantäntid, då man anser att risken för coronasmitta är för hög. Undantaget är Gotland. För övriga nordiska länder öppnar gränserna den 15 juni, meddelar Norges statsminister Erna Solberg på en presskonferens.

– Öppningen gäller bara regioner med acceptabel smittspridning, i Sverige är Gotland den enda region som uppfyller kriterierna, säger Norges  statsminister Erna Solberg.

Den 18 maj kom beskedet om att Norge förlänger sina restriktioner om inresor och karantän ända fram till 20 augusti, men med brasklappen att den norska regeringen den 15 juni skulle göra en ny prövning för de nordiska länderna under coronakrisen.

Dagens besked är ett hårt slag mot den svenska besöksnäring som är beroende av norska gäster i sommar.

– Det är klart att det påverkar jättemycket. Även om svenskar inte får åka utomlands i samma utsträckning och vill till svenska kusten, så kompenserar det inte upp för förlusten av norska gäster, säger Christel Edback hotellchef på Tanum Strand i Grebbestad.

Ny svensk strategi

Anläggningen i Bohuslän har varit beredda på ett scenario där gränsen hålls fortsatt stängd, men då norrmännen står för 50 procent av gästnätterna blir bortfallet ändå påtagligt. Strategin är att fortsatt rikta sig till svenska gäster i kommunikationen.

– Vi skippade all vår marknadsföring mot Norge redan när de stängde gränsen i april och har gått ut hårdare med att kommunicera våra stugor mot svenska besökare. Vi sätter hoppet till att fler svenskar semestrar i Sverige, säger Christel Edback.

Inte överraskad

Hotellanläggningen Scandic Laholmen i Strömstad är i en liknande situation.

– Jag är inte överraskad, även om jag självklart hade hoppats på ett annat besked. Jag hade trott mer på en mellanlösning, säger vd Matthias Dalnoki.

Svenskarna står för 40 procent av Scandic Laholmens gäster, vilket Matthias Dalnoki kommer att basera sin verksamhet på i sommar.

– Vi önskar och hoppas att fler svenskar än normalt bokar hos oss.

Har ni gjort någon tydligare riktad marknadsföring mot svenska gäster?

 – Scandic har gjort ett jättebra jobb för oss, med erbjudanden och marknadsföring, samtidigt vill jag inte sälja oss för billigt. Vi har förlorat massor med pengar och då hoppas jag att folk förstår att vi inte kan rea bort våra rum.

Hur allvarligt är det norska bortfallet för er?

Hittills har vi haft en dagsomsättning i månaden så det är ju katastrof. Samtidigt är vi i en lyckosam situation där vi har pengar i bolaget har lyckats behålla vår personal genom att permittera. Men förlusten i år är hittills minst 50 miljoner kronor.

Telefonen gick varm

Även om dagens besked är en besvikelse är Matthias Dalnoki tacksam över att de svenska reserestriktionerna lättades.

– Utan det beskedet hade vi inte haft någonting i sommar. Och dagarna efter beskedet gick både telefonerna och inboxen varma med bokningar, det var fantastiskt. Tack vare detta ser det ut att bli en helt ok juli.

En annan Strömstadaktör som påverkas kraftigt av Norgebeskedet idag är Daftö Resort, vars totala gästnätter utgörs av 60 procent norrmän och 10 procent övriga utländska gäster.

–Förhoppningen har varit hela våren att gränsen ska öppna, och vi har sett enstaka bokningar från norrmän. Samtidigt följer nog många de rekommendationer som ligger, och Norge sänder en tydlig signal att de inte vill att man ska resa till Sverige, säger ägare och vd Lena Kempe.

Hoppas på nya gästgrupper

Liksom Tanum Strand jobbar Daftö mer riktat mot svenskar i sin kommunikation med förhoppning om att inhemska gäster kan väga upp bortfallet.

– Vi försöker berätta ännu mer för den svenska marknaden om denna fantastiska plats. Jag hoppas att detta kan ge möjlighet för nya gästgrupper att hitta till oss och Strömstad.

Liksom för Strömstadgrannen Scandic Laholmen var beskedet om de svenska reserestriktionerna helt avgörande.

– Vi fick ett väldigt uppsving direkt efter beskedet, de första dagarna ökade vi bokningsläget med 500 procent, om än från låga nivåer. Det var underbart att få det beskedet, då blev det så mycket lättare att kommunicera. Därutöver kom gårdagens presskonferens, vilket gav ytterligare ett uppsving då sen signalerade att besöksnäringen tar ansvar och skapar trygghet, säger Lena Kempe

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...