Annons

Norge stänger åter gränsen till Jämtland – ”Väldigt tråkigt”

zoom Foto: Jämtland Härjedalen
Foto: Jämtland Härjedalen
NYHETER. Efter att i förra veckan meddelat att man släpper på karantänkravet för flera svenska regioner, däribland Jämtland, kommer nu beskedet från norska Folkhälsomyndigheten att gränsen mot Jämtland stängs på nytt.
Annons

I förra veckan kunde flera svenska regioner dra en lättnadens suck när Norge meddelade att man från och med lördag 5 september skulle tillåta inresande utan karantänkrav från flera svenska regioner, däribland Jämtland, Västerbotten och Gotland.

I ett pressmeddelande som gick ut från Destination Östersund välkomnade man beslutet då den norska marknaden är ”oerhört viktig” med en årlig omsättning om 110 miljoner kronor och 22 procent av de kommersiella gästnätterna för Östersund. Hotellägare Susanne Andersson Pripp kommenterade beskedet så här:

– Att gränsen nu öppnar igen är viktigt för hela besöksnäringen. Vi hotell har precis som många andra i besöksnäringen drabbats hårt. […] Sedan är det också de fina relationer vi har med våra trönderska vänner som gör att vi gläds extra åt att kunna hälsa dem välkomna tillbaka igen. […] Det har verkligen känts tomt utan dem.

Igår meddelade norska Folkhälsomyndigheten, Folkhelseinstituttet, att man på grund av ökad smittspridning i regionen väljer att åter stänga gränsen mot Jämtland, samt även Örebro, från och med den 12 september.

Mats Forslund är länsturistchef på Jämtland Härjedalen:

 – Det är väldigt tråkigt, alla hade laddat både inom handeln och besöksnäringen för att kunna välkomna de norska gästerna igen, så visst blev vi besvikna. Sedan har vi ju levt med detta länge nu, och vi måste gilla läget och respektera att det finns en ökad risk.

 Vad är inställningen nu, hur ska man som aktör i handeln eller besöksnäringen förhålla sig till beslutet?

 – Jag tror att det kommer att vara lite av och på ett tag nu beroende på smittspridningens utveckling. Något som kännetecknar den här krisen är ju att det är svårt att förhålla sig till den. Vi har lagt upp en master plan sedan i somras, men man måste vi vara flexibla, och samma sak gäller för företagen. Man måste sitta med ett pussel hela tiden.

Jämtland och Härjedalen har haft en bra sommar för fjälldestinationerna, tack vare en ökning av svenska turister. Men nu mot hösten blir det tuffare, säger Mats Forslund.

– Med hösten blir det stor osäkerhet för konferensmarknaden, och vi kan inte vänta oss lika många inhemska besökare, så nu hade vi gärna välkomnat de norska turisterna extra mycket.

De norska reserekommendationerna styrs av hur många som är smittade per 100.000 invånare i de svenska regionerna. Är andelen större än 20 personer hamnar regionen på så kallade röda listan.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...