Annons

Norge var deras födkrok – sen stängde gränsen

zoom Anette Andersson driver Kust Event  tillsammans med Anders Olsson. Foto: Privat
Anette Andersson driver Kust Event tillsammans med Anders Olsson. Foto: Privat
NYHETER. Restaurangbranschen minskade sin försäljning med 20 procent i Sverige 2020. Vissa städer drabbades hårdare än andra – värst var det för Strömstad, i närheten av norska gränsen.
Annons

Nya siffror från SCB visar att Strömstad och Sigtuna är de städer som drabbades hårdast av coronapandemin under 2020. Totalt minskade restaurangernas försäljning i Sverige med 20 procent, eller 26 miljarder kronor, jämfört med 2019, men i Strömstad och Sigtuna tappade restaurangerna 51 procent. Ett av alla drabbade företag är Strömstad Spa & Resort, som har haft stängt sedan mitten av januari på grund av pandemin och en tvist med hyresvärden.

– När Norge stängde gränsen gick vi från 70 procents till 10 procents beläggning över natten och vi tappade 50 procent av omsättningen 2020 jämfört med 2019, säger vd:n Linda Einarsrud.

Företaget tvingades göra en snabb inbromsning och skalade ner både driften och organisationen. Sedan dess har företaget fått omställningsstöd, stöd för korttidsarbete och anstånd med skatteinbetalningar. Trots det har Strömstad Spa & Resort tvingats säga upp nästan hela personalstyrkan. Av de 88 heltidsanställda och totalt runt 150 personer som fanns på lönelistan innan pandemin har nu endast fem kvar sina anställningar.

– Allt ställdes på sin spets i vår bransch när pandemin bröt ut i mars och vi har varit tvungna att säga upp flera fantastiska och lojala medarbetare. Det är klart att vi är oroliga att de ska hitta andra jobb, men en del har kvar sina anställningar till slutet av juli och vi hoppas kunna börja återanställa innan dess.

När gränsen till Norge stängdes flyttade företaget sitt fokus till den svenska marknaden, vilket gav ett välbehövligt tillskott.

– Vi fick väldigt bra respons och juli blev den bästa julimånaden vi har haft sedan vi öppnade 2007. Vi hade många svenska turister som aldrig hade besökt Strömstad förut.

Det är ännu oklart när hotellet kan återöppna igen. Linda Einarsrud hoppas att det blir så snart som möjligt, men säger att företaget först måste få till ett nytt hyresavtal med den hyresvärd som företaget som hyr hotellrummen av.

– Vi har en diskussion med vår hyresvärd och hoppas kunna få till en öppning i sommar. Motvinden till trots satsar hotellet på att bygga ut anläggningen med 4000 kvadratmeter, med hjälp av en nyligen godkänd byggrätt för hotellrum och personalbostäder ovanpå ett intilliggande garage.
– Vi hoppas få till uppemot hundra nya rum och de kommer att ägas av oss. Vi har inte bestämt byggstart, men vi ska börja projektera i påsk. Vi har en stark tro på Strömstad och försöker satsa mitt i det här.

Hur går snacket bland företagare i besöksnäringen i Strömstad? Stöttar ni varandra på något sätt?

– Jag upplever att alla i Strömstad stöttar varandra och att vi har blivit tightare under senaste året. Kommunen, företagarna, köpmannaföreningen och andra jobbar tillsammans och träffas i olika grupper och projekt. Nu i dagarna söks det projektmedel för att etablera ett platsutvecklingsbolag som ska jobba för en organiserad samverkan mellan kommun, näringsliv och civilsamhälle. Tillsammans med Turistrådet Västsverige planeras också en marknadsföringskampanj för Strömstad.

Ett annat företag i staden som har påverkats stort är Kust Event, som erbjuder båtturer i den bohuslänska skärgården och även driver restaurangerna Piren1 och Furholmen i Strömstad. Den senare är endast öppen för gruppbokningar och förlorade samtliga bokningar över en natt när coronapandemin slog till.

– På den andra restaurangen tappade vi 70 procent 2020, säger Anette Andersson, som äger och driver företaget tillsammans med Anders Olsson.
Förklaringen till att just Strömstad har drabbats så hårt är förstås närheten till Norge. Med gränsen ett par minuter bort har de norska turisterna varit en födkrok för många företag i staden. Men den stängda norska gränsen är inte det enda problemet, påpekar Anette Andersson.

– För oss är de uteblivna svenska grupp- och konferensgästerna ett större problem. Sedan att regeringen inte tar sitt ansvar och betalar ut stöd i tid gör inte saken bättre.
Företaget har tvingats säga upp två av åtta anställda, övriga är deltidspermitterade.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...