Annons

Norgebeskedet slår hårt mot Strömstads sommarturism

zoom Joe´s Diner är en restaurangkedja, där alla tre ställen ligger<br />
 nära den norska gränsen. Foto: Scandic/Joes Diner
Joe´s Diner är en restaurangkedja, där alla tre ställen ligger
nära den norska gränsen.
Foto: Scandic/Joes Diner
NYHETER. Beskedet om en fortsatt stängd gräns i Norge är ett hårt slag mot den svenska besöksnäring som är beroende av norska gäster i sommar. ”Det är katastrof här ute”, säger restaurangägaren Robert Wernersson.
Annons

För näringslivet i Strömstad, som ligger nära den norska gränsen, kom beslutet från Norges regering som ett dråpslag inför sommaren. Kent Hansson (S), kommunalråd i Strömstad, är orolig för vad det ska innebära för kommunen, som har sin stora inkomstkälla i besöksnäringen.

– De flesta av våra företag gör sin stora omsättning under sommaren och ska leva på den under resten av året. Skulle vi tappa sommaren är det riktigt illa, säger han till SVT.

Ännu är dock inte hoppet ute. Beslutet innebär visserligen att Norge förlänger sina restriktioner om inresor och karantän ända fram till 20 augusti, men den norska regeringen kommer den 15 juni att göra en ny prövning som gäller de nordiska länderna under coronakrisen.

– Tills dess försöker vi så länge det går, säger Robert Wernersson, delägare av restaurangen Joe’s Diner i Nordby shoppingcenter två mil utanför Strömstad.

Joe’s Diner har tappat nära 95 procent av sin omsättning, som motsvarar andelen besökare från Norge. De enda matgäster de nu har är personal från andra butiker i köpcentret och några enstaka tulltjänstemän.

– Det finns inget annat i närheten. Många butiker och restauranger har stängt eftersom det inte är någon idé att hålla öppet, men för vår del skulle det vara svårare att komma igång igen om det kommer ett annat besked, säger Robert Wernersson och berättar att han tillfälligt permitterat sin personal.

Joe´s Diner är en restaurangkedja, där alla tre matställen ligger nära den norska gränsen. Nu försöker restaurangerna hålla verksamheten igång med paketerbjudanden som innehåller gratisluncher för barn, och med att leverera mat till fabrikspersonal i Töcksfors. Men det ger ingen inkomst, utan är bara ett sätt att hålla igång personalen.

Hotellanläggningen Scandic Laholmen i Strömstad är i en liknande situation.

– Det skulle förändra situationen väldigt mycket för oss om gränsen förblir stängd. Då fruktar vi att det skulle påverka hela resten av året, säger vd Matthias Dalnoki.

Även här har omsättningen gått ned med 95 procent sedan coronakrisen slog till. Just under sommaren kan Matthias Dalnoki sätta sitt hopp till svenska turister, då andelen inhemska gäster normalt sett utgör omkring 60 procent. Men under den här tiden avgörs också resten av året vad gäller norska bokningar av konferenser, julbord och andra aktiviteter.

Beskedet från Norges regering innebär att svenska medborgare avvisas vid gränsen och att norska medborgare hamnar i tio dagars karantän vid återkomsten om de rest till Sverige. Men det finns alltså en möjlighet att ett nytt beslut tas den 15 juni om särskilda omständigheter medger det.