Annons

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

zoom Erik Åreng kammade hem vinsten i den nordiska bartävlingen under Oslo Bar Show.
Erik Åreng kammade hem vinsten i den nordiska bartävlingen under Oslo Bar Show.
HALLÅ DÄR. Han är bartendern som gjort business av norrländska cocktails. Nu senast vann Emil Åreng, 30, den nordiska bartävlingen under Oslo Bar Show. Besöksliv fick en pratstund.
Annons

Grattis till vinsten! Varför tror du att du vann?

–Jag har synts väldigt mycket genom åren och varit runt och spridit ordet om Norrland, vårt sätt att se på cocktails, och snacket runt omkring det.

Vad vinner man förutom äran?
–Det är äran man vinner och något mer behöver man inte.

Varför gillar du att tävla?

–Jag har en tävlingsinstinkt sedan de yngre åren som sitter i sig.

Vad för typ av tävling saknas i barvärlden? 

–Jag tror det mesta finns faktiskt, om jag ska vara helt ärlig. Men det vore kul att se barvärldens version av Bocuse D’Or.

Du har förutom bartävlingspriser skrivit drinkboken ”Salongs i Norrland” och driver en av landets mest rosade barer Open/Closed. Hur viktigt är det för affärerna att synas utåt?

–Det är sjukt viktigt, såklart, för branschens skull. Men i slutet av dagen så är det viktigaste att våra gäster är nöjda och tycker att det vi gör inspirerande och kul.

Har du några nya projekt i pajpen?

–Ja, det händer en hel del framöver. Resor, gästspel, föreläsningar och även en uppföljare till ”Salongs i Norrland”. Så fullt upp, som alltid!

Vad har, enligt dig, varit viktigast för barscenens utveckling de senaste åren?

–Att branschen satsar på bartenders som ambassadörer för varumärken och att vi hjälper och pushar varann! Tillsammans är vi starka.

Hur kommer det sig att du blev bartender från första början?

–Jag började jobba för min bror för 12 år sen och efter det var jag fast.

 

Din bror som är fastighetsägaren Stefan Karlsson med en stor hotellportfölj. Vad har du lärt dig från honom?

–Jag har lärt mig väldigt mycket av Stefan, framförallt att service är det viktigaste i vår bransch. Resten kan man lära sig, men har du inte service naturligt i dig så har du ingenting.

Har du haft någon mentor? Vem – och vilket sätt har hen varit en bra jobbförebild för dig?

– De flesta jag har jobbat med har format mig till den jag är.  Idag jobbar jag med Lars, Per, Kalle, Wictor och John och det är ju dem som gör att jag fortsätter utvecklas och inte tycker en enda dag är tråkig på Open/Closed. Inom hela industrin så peppar man varandra så pass mycket att man influeras från många olika personer i allt från teknik till service.