Annons

Nu avgörs Kock-EM i Budapest

zoom
NYHETER. Hög musik, en läktare klädd i flagg och fans – och fullt av kockrockar. Kock-EM är i full gång i Budapest. Sist ut på andra tävlingsdagen var svenske Alexander Sjögren.  
Annons

Alexander Sjögren har nu intagit bås nummer 10, granne med Danmarks kandidat Morten Falk. Hejaropen från den svenska hejarklackens läktare ville aldrig ta slut när hans startskott ljöd klockan 10:00 under onsdagsmorgonen.

– Han är lugn och känns organiserad. Jag har sett honom mycket under tiden fram tills nu och jag tycker att han har ett helt annat fokus, säger kocken Martin Brag på framför tävlingsbåset.

I publiken finns också regerande EM-mästaren Tommy Myllymäkis commis, Albin Edberg, som numer får räknas som luttrad i Bocuse-sammanhang. Han berättar att han spenderat hela natten utan sömn med att plocka örter inför dagens tävling.

De tävlande har 5 timmar och 35 minuter på sig att inledningsvis laga en fiskrätt för 14 personer med odlad stör som också ska innehålla en hemlig krydda som kandidaterna får reda på samma dag. Körvel är dagens fiskkrydda som Alexander Sjögren ska laborera med.

Därefter kommer kötträtten vars tilldelade huvudråvara är höft och sadel av kronhjortskalv. Rätterna bedöms av en 10-mannajury för fiskrätten och en för kötträtten. Dagens snackis är Englands köttfat som liknar en dålig kopia av Myllymäkis segerrätt från 2014.

Alexander Sjögren har spenderat månader med provupplagningar. Samma råvaror och små finjusteringar. När Besöksliv träffade honom nyligen berättade att han börjat bli något trött på upprepningen.

– Jo, lite trött på råvarorna är jag om jag ska vara helt ärlig. Det finns vissa moment som varit med längre och som man tröttnar på, sa han då.