Annons

Nu öppnar sommargågatorna i Stockholm: ”En supergrej för oss”

zoom Bistro Boheme Söder får en tre gånger så stor uteservering<br />
 när Skånegatan blir sommargågata. Foto: Bistro Boheme Söder
Bistro Boheme Söder får en tre gånger så stor uteservering
när Skånegatan blir sommargågata.
Foto: Bistro Boheme Söder
NYHETER. Satsningen på Stockholm som sommar- och utestad som inleddes 2015 fortsätter i sommar med ännu fler utemiljöer. ”Det har varit väldigt uppskattat”, säger projektledare Hans-Olof Blom.
Annons

Den 6 maj var det premiär för den första sommargågatan i Stockholm, på Hornsbergs Strand, följt av Lindhagensgatan och Rörstrandsgatan den 13 maj. Idag är det invigning av Norra Agnegatan på Kungsholmen, och så håller det på till sista veckan i denna månad.

Det blir även ett antal sommartorg och så kallade pop up-parker inom ramen för Stockholms Stads projekt Levande Stockholm, som startade 2015.

– Det är väldigt uppskattat, med undantag för att det blev lite väl mycket kroggata av Skånegatan förra året, där vi i år har vidtagit vissa åtgärder till exempel med andra aktiviteter för att minska ned den känslan, säger projektledare Hans-Olof Blom, som har jobbat med Levande Stockholm sedan starten.

Bistro Boheme Söder är en av restaurangerna som välkomnar Skånegatan som sommargågata i nästa vecka.

– Ja, det är en supergrej för oss. Vi har en så pass liten uteservering med bara tolv små bord annars, men när gatan öppnar kan vi ta ut 19 bord till, så det är klart att det påverkar försäljningen jättemycket, säger ägaren Annika Nilsson La Torre.

Bistro Boheme som även finns på Drottninggatan öppnade sin Söder-filial i maj 2017, och det är andra sommaren som Skånegatan är sommargågata.

– Man märker tydligt av när gatan öppnar, folk blir lite mer internationella och får mer semesterkänsla även när de är på väg hem från jobbet. Sedan vet jag att vissa boende tycker att det är lite jobbigt, men jag tror ändå att merparten tycker att detta är bra, säger Annika Nilsson La Torre.

Enligt en undersökning som genomfördes av Stockholms Stad mellan november 2018 och januari 2019 är stockholmarna positiva till projektet Levande Stockholm och satsningen på sommargågator och utomhusmiljöer.

En majoritet av de cirka 850 respondenterna tycker att sommargatorna tillför mycket till stadsmiljön, och att de gator som idag är sommargator ska fortsätta att vara så även i framtiden.

Se hela undersökningen HÄR.

Mellan 2017 och 2018 utökade antalet gator i projektet markant, medan det i år ser ungefär likadant ut som förra året. Undantagen är att man har förlängt området på Nybrogatan med ett kvarter, att Norrtullsgatan har försvunnit som sommargata på grund av en ombyggnation, samt att Drottninggatan mellan Kungstensgatan och Tegnérgatan får mer aktiviteter.

Totalt är det 22 sommarplatser som ingår i Levande Stockholm 2019.