Annons

Nu siktar han på toppen av prispallen

zoom Nu går Sebastian Gibrand för revansch och ett guld. Foto: Pressbild
Nu går Sebastian Gibrand för revansch och ett guld. Foto: Pressbild
NYHETER. Efter förseningar på grund av corona är tävlingsdagen för den europeiska kvaltävlingen Bocuse d’Or Europe snart här. "Skönt att det äntligen blir av men lite nervöst också – vi ska klara av ett covid-test också innan vi är helt startklara", säger Sebastian Gibrand som tävlar i Tallinn om två veckor.
Annons

Världsfinalen i den prestigefyllda tävlingen Bocuse d’Or avgörs i Lyon, Frankrike, den 1–2 juni 2021. Men för att nå dit måste Sebastian Gibrand och hans team först placera sig bland topp tio i kvaltävlingen Bocuse d’Or Europe den 15-16 oktober i Tallinn, Estland. En resa han gör för andra gången. Sist, 2019, nådde han hela vägen till finalen men slutade på en hedrande andraplats.

Nu går han för revansch och ett guld.

Vi hade ett så otroligt bra teamwork senast så jag har inte försökt ändra så mycket sedan dess utan mest försökt finslipa detaljer. Som till exempel att få till den sista finishen perfekt. Få till glansen på olika grejer, få till lyster och rätt färger. Hela det visuella uttrycket.

Teamet, bestående av coach Jonas Dahlbom, commis/assistent Jakob Persson och Sveriges president i den svenska satsningen Henrik Norström, har fått lång tid att förbereda sig – längre tid än vad Sebastian Gibrand önskat. Två gånger har kvaltävlingen skjutits fram på grund av corona.

– På många sätt har det blivit en tuffare resa än om allt bara hade flutit på som planerat. När tävlingen sköts upp kastades man delvis ur den kreativa fasen och det blev mycket runtomkring som vi var tvungna att planera om, både privat och jobbmässigt. Men vi har hela tiden haft en tydlig grundplan och den har vi hållit oss till.

 Hur lyder den?

– Att gå in, vara bäst och sen åka hem.

Rätterna tillagas efter givna råvaror och årets råvaror blev i fatpresentationen estnisk vaktel, vaktelägg, hjärta och lever och i tallrikspresentationen estnisk havskatt.

– Det var väldigt utmanande råvaror men delvis också väntade, i alla fall vaktel. Den hade jag gissat på. Det är en ganska tacksam råvara, man kan göra mycket med den och få fram många olika karaktärer. Fisken däremot är en form av mal. Den var en liten nöt att knäcka. Men vi lyckades sätta strukturen och hur vi skulle göra ganska tidigt så det känns bra.

Vad han ska laga kan han dock inte prata om. Konkurrensen är stenhård och inget får läcka ut innan tävlingsdagen.

– Det enda jag kan säga är väl att det blir något med svenska smaker.

Sebastian Gibrand är ursprungligen från Helsingborg men bor numera i Stockholm. Han har tidigare arbetat på bland annat Oaxen Krog & Slip och Studio Franzén, vunnit Kockarnas kamp, tagit silver i Bocuse d’Or och varit ansvarig kock för Nobelbanketten. Sedan 2011 driver han också en egen konsultverksamhet tillsammans med Robert Sjöberg.

Vilka drömmål har du kvar?

– Först och främst att vinna guld i Bocuse d’Or i Lyon nästa år. Sedan att öppna krog och verksamhet tillsammans med min kollega Robert Sjöberg.