Annons

Nu ska Leif Pagrotsky jobba för Göteborg

zoom Foto: Martin Adolfsson/Göteborg & Co
Foto: Martin Adolfsson/Göteborg & Co
NYHETER. "Det känns lockande och lite pirrigt", säger Leif Pagrotsky om sitt nya uppdrag som styrelseordförande i destinationsbolaget Göteborg & Co. 
Annons

Leif Pagrotsky har ännu inte tillträtt men den förre ministern och generalkonsuln är hedrad över sitt nya uppdrag för det kommunala bolaget Göteborg & Co, som arbetar för att göra staden så attraktiv som möjligt.

Han tillträder mitt i en framgångsvåg för Göteborg som besöksmål. 400-årsfirandet står för dörren och staden har ett rekordår i ryggen när det gäller evenemangspublik och antal hotellnätter.

– Det är en rolig och spännande tid och det blir förstås ett stort fokus på 400-årsfirandet under året. Det kommer att märkas i staden genom en bredd av aktiviteter. Vi har ett operativt ansvar för genomförandet, säger Leif Pagrotsky.

Spår fler utländska turister

Han framhåller den goda tradition av samarbete som finns i staden, något som sannolikt har bidragit till framgångarna i besöksnäringen.

– Göteborg & Co har en viktig roll som plattform för samarbete mellan olika aktörer och min bild är att det fungerar väldigt bra inom och mellan de olika branscherna, vilket jag tror är ganska unikt.

Vilka frågor tycker du är viktigast just nu?

– Vi kommer att fortsätta att arbeta med hållbarhetsfrågor. Där ligger Göteborgs besöksnäring i framkant, säger han och fortsätter:

– En annan intressant fråga är konjunkturen, vi har hög inflation och höga räntor och en sjunkande krona. Det betyder dels att det blir mindre attraktivt att resa utomlands, dels fler utländska turister. Att surfa på den förstärkta attraktionskraften är en möjlighet som man bör ta vara på.

“Arbetsmarknadspolitiken funkar inte”

Han påpekar att besöksnäringen är viktig för sysselsättningen i Göteborg, inte minst för unga och nyanlända.

– Men det är märkligt att kompetensförsörjningen är en sådan utmaning. Vi har en stor mängd arbetslösa och samtidigt personalbrist. Det är vanligen ett högkonjunktursproblem, det är tydligt att arbetsmarknadspolitiken inte fungerar.

Vad gillar du själv att göra i Göteborg?

– Jag uppskattar verkligen kulturlivet, från operan till filmfestivalen och Way Out West. Staden ligger ju också vid kusten och att gå längst Saltholmens bryggor och se horisonten framför sig, det är ganska magiskt.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...