Annons

Nu startar nya restaurangutbildningen i Umeå

zoom Per Boman, Sävargården, Robert Rimmevik och Nazim Imeri, Maja Beskowgymnasiet, Anders Samuelsson, Blå Huset. Foto: Oscar Lundkvist Sund
Per Boman, Sävargården, Robert Rimmevik och Nazim Imeri, Maja Beskowgymnasiet, Anders Samuelsson, Blå Huset. Foto: Oscar Lundkvist Sund
NYHETER. Till hösten startar en ny restaurang- och livsmedelsutbildning i Umeå. Men på grund av försenade byggnationer kommer förstaårselevernas praktiska moment att husera på anrika Sävargården på Gammlia.
Annons

– Det är en unik möjlighet. Det är en enormt grym grej för de här eleverna, att få gäster på riktigt redan under första året. Det blir en otroligt bra start för dem, säger Nazim Imeri, programansvarig på Maja Beskowskolan.

Det är en treårig utbildning med högskolebehörighet som nu får en nystart, efter att ha varit nedlagd i åtta år. Sedan ett tiotal aktörer inom besöksnäringen lobbat gentemot politikerna i Umeå om att få en restaurangutbildning till staden blir det nu verklighet.

– Om Umeå ska fortsätta växa måste restaurangerna kunna utvecklas i samma takt, då vi är med och skapar de viktiga värdena som delvis avgör var människor väljer att bosätta sig – och då är mer tillgänglig personal och kompetens helt avgörande, säger Anders Samuelsson, kreativ ledare på Blå Huset, som driver Sävargården.

På plats två dagar i veckan

Samarbetet mellan skolan och Sävargården blir ömsesidigt. Två dagar i veckan är eleverna på plats för att träna på att laga mat och ta emot gäster. 

– Gästerna kan komma och äta, och samtidigt stötta eleverna. Dessutom kan de äta lunch betydligt billigare än ordinarie pris i och med att det är eleverna som står i köket, säger Nazim Imeri.    

– Det blir riktig respons från riktiga gäster. Som på riktigt, tillägger han. 

Ni vill att det bli Sveriges bästa utbildning, hur har ni tänkt?

– Maja Beskowskolan har en ambition att det ska bli den bästa. När vi säger det måste vi jobba hårt, särskilt med de första eleverna som börjar i höst. De blir ansiktet utåt för oss, så det är viktigt att vi har ett bra samarbete och lägger allt vårt krut på att de blir så duktiga och bra som möjligt. De ska trivas och kunna jobba i team. Det är det man gör i ett kök, säger Nazim. 

 Är det här lösningen för att komma till rätta med kompetensbristen inom branschen?

– Det är klart att det kan vara en lösning och ett bra sätt för eleverna att lära sig. Kan de på det här sättet lära sig att jobba självständigt under det sista och tredje året kommer det att vara Sveriges bästa utbildning. 

Kommer den här utbildningen med samarbetet att bli permanent?

– Vi har redan ett samarbete med flera i branschen. Vi får se vad framtiden visar. Branschen skriker ju efter folk. Vi måste tänka brett och långsiktigt. Det är i första hand eleverna det handlar om, säger Nazim Imeri. 

LÄS MER: Färre sökande till Grythyttan – ”läget allvarligt”.