Annons

Ny flyglinje får Örebro att satsa på holländska turister

zoom Örebro slott, populärt turistmål. Holländare står för 9 procent av länets utländska gästnätter men väntas nu blir fler.
Örebro slott, populärt turistmål. Holländare står för 9 procent av länets utländska gästnätter men väntas nu blir fler.
NYHETER. En ny flyglinje ska bli dragplåster för fler resenärer från Nederländerna till Örebro. Intresset är redan stort, bara förra året genererades i staden drygt 20 000 gästnätter som kommit via Groningen i Holland. Främst ser man att det är naturturismen här som lockar.
Annons

Den 19 september är det premiär för flyget mellan Groningen och Örebro, via Köpenhamn. Holland är redan i dag en viktig marknad för örebroarna och snabblinjen öppnar upp för en helt ny målgrupp bland de holländska turisterna. 

 

Den nya flyglinjen ska trafikera Groningen Airport Eelde – Kastrup – Örebro Airport sex dagar i veckan. Och för Örebrokompaniet, stadens marknadsbolag som länge jobbat för att få till en internationell flyglinje, är det ett rejält lyft. 

 

– I höstas fick vi klart med en linje mellan Örebro och Köpenhamn, och nu finns ett avtal mellan flygplatserna som gör att linjen förlängs till Groningen. Det är oerhört positivt med en snabb förbindelse, det gör att vi kan öka antalet turister, säger Björn Fransson, turismstrateg på Örebrokompaniet.

 

Holland är en viktig marknad för Örebros turistföretag. Förra året hade Örebro län 19 240 holländska gästnätter och det var den tredje största utländska gruppen efter norrmän och tyskar. Det som lockar dem till Örebro är framförallt naturen.  

 

Ny målgrupp

 

– De holländska turisterna är inte Kungsleden-vandrare men de gillar lättare naturupplevelser. Och här kan vi konkurrera med andra destinationer i Sverige. Vi har natur som ligger nära, bara två mil från staden finns vildmarksområden som Tivedens nationalpark. 

 

Enligt Björn Fransson kan flyglinjen attrahera en ny målgrupp bland de holländska turisterna.

 

– Den snabba flygförbindelsen gör att vi kan locka dem som vill spendera mer pengar, de som söker en kombination av högklassigt boende och matupplevelser. Vi har många aktörer som erbjuder premiumprodukter, som Grythyttan och Loka brunn. 

 

Han berättar att det nu jobbas för fullt med att ta fram paket för den nya målgruppen, det handlar om resor och boende i kombination och olika typer av gourmetpaket. 

 

För att de holländska besökarna ska känna sig som hemma i Örebro görs även vissa anpassningar av informationsutbudet.

 

– Ett exempel är att vi utvecklar besökscentret i nationalparken Tiveden, där är det mycket holländare i dag. När centret står färdigt under våren så kommer det att finnas information på holländska. Vi ska också ha beskrivningar längs vandringslederna i området på det språket.

 

Vad betyder den nya flyglinjen för besöksnäringen?

 

– Till en början är det små volymer, men på sikt kan linjen göra att fler och fler holländare får upp ögonen för vår region, säger Björn Fransson.  

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...