Annons

Ny nationalpark – ett grönt lyft för Smålands turism

zoom Fiskeskola på Getnö Gård som ligger mitt i sjön Åsnen. Foto: hans Runesson
Fiskeskola på Getnö Gård som ligger mitt i sjön Åsnen. Foto: hans Runesson
NYHETER. Nästa år invigs Sveriges nya nationalpark Åsnen. Med områdets insjöskärgård som innehåller över tusen öar, 700 kilometer strandlinje och ett läge fem timmar från Tyskland väntas parken locka både utländska turister – och en ny typ av besökare.  
Annons

Under 2018 beräknas Sveriges trettionde nationalpark – Åsnens nationalpark – öppna i södra Småland. Bakom ligger Naturvårdsverket som i samarbete med Länsstyrelsen i Kronobergs län och kommunerna Alvesta, Tingsryd och Växjö tagit fram förslaget, som nu är ute på remiss.

– Åsnen liknar ingen annan nationalpark i landet och det unika är bland annat sjön Åsnens insjöskärgård med över tusen öar och en strandlinje på 700 kilometer. Det kommer att göra den till en attraktiv destination, säger Karin Nilsson, projektledare för EU-projektet Nationalparksdestination Åsnen.

 

Vill locka internationella besökare

Arbetet med att utveckla destination Åsnen startade 2011 och från i år pågår EU-projektet, vars syfte är att öka de lokala turistföretagens exportmognad och därigenom bli Sveriges första nationalparksdestination. Projektet, som har en budget på 6,4 miljoner kronor, finansieras av Leader Linné, Sydostleader samt Region Kronoberg.

– En stor del av arbetet handlar om att erbjuda stöd till aktörer för att utveckla exportmogna produkter, som kajakpaddling, fiske med guide, cykling och naturvandringar.

Arbetet bygger på workshops och studieresor, där företagen får lära sig hur de kan utveckla marknaden, att digitalisera och om vad internationella gäster önskar.

Varför gör ni den här satsningen?

– Skyddad natur är populärt bland utländska besökare, det visar undersökningar som Visit Sweden gjort. Det i kombination med vårt geografiska läge, bara fem timmar från tyska hamnstaden Puttgarden och tre timmar från Köpenhamn, gör oss till deras närmaste vildmark.

Vad kan nationalparken betyda för småländsk turism?

– Vi har redan en exceptionellt hög andel export, flera anläggningar har upp till 95 procent utländska gäster. Och nationalparker har ett högt attraktionsvärde för internationella gäster, så Åsnens nationalpark kommer att ge effekter för hela Småland, säger Karin Nilsson.

 

Kommer öka gästnätter

I dagsläget finns ingen uppskattning av hur många besökare parken kan komma att locka. Karin Nilsson vill inte sia om hur många nya jobb som kan skapas.

– Vi har inga konkreta siffror, men nationalparken och destinationsutvecklingsarbetet kommer definitivt att öka antalet gästnätter i regionen. Nationalparken kommer dessutom att attrahera nya segment, de som exempelvis vill ha ett stadsnära och exklusivt boende med fine dining i kombination med unika naturupplevelser.

Åsnens nationalpark väntas bli en stark turistmagnet. Och Ekoturismföreningen skriver i ett remissvar till förslaget om ny nationalpark att det krävs en lokal utvecklingsplan för traktens naturturism. Hur tänker ni kring det?

– Destination Åsnen med näringslivet och föreningar i området har en strukturerad dialog och samverkan med nationalparken, det är viktigt för att vi tillsammans ska kunna utveckla området på ett hållbart och attraktivt sätt, säger Karin Nilsson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...