Annons

Ny nationalpark på Gotland?

zoom Vy från Bästeträsk. Som kan bli Gotlands nya nationalpark. Foto: Karolina Johansson
Vy från Bästeträsk. Som kan bli Gotlands nya nationalpark. Foto: Karolina Johansson
NYHETER. Ska Bästeträsk på Gotland bli en ny nationalpark? Frågan utreds nu av flera myndigheter. Turismen och besöksnäringen skulle gynnas, enligt två gotländska regionpolitiker från Miljöpartiet.
Annons

Gotlands största insjö Bästeträsk har möjlighet att bli vår trettionde nationalpark. Länsstyrelsen har gjort en förstudie i frågan som nu ligger på flera myndigheters bord. Men frågan har varit föremål för en het debatt. 

Bästeträsk, inte långt från Fårösund ligger i närheten av Ojnareskogen där företagen Nordkalk haft planer på att bryta kalk. Efter protester drogs planerna tillbaka. Området har ett unikt fågelliv och är idag naturskyddat.

 

Mervärde för näringslivet

Frågan vållar fortfarande politisk splittring. Gotlands regionstyrelse kom vid sitt sammanträde i slutet av augusti fram till att frågan borde utredas vidare.

Men det lokala näringslivet kan gynnas av att området blir nationalpark, enligt de miljöpartistiska politikerna Isabel Ingström och Stefaan De Maecker.

”En satsning på Nationalpark Bästeträsk skulle kunna innebära stora mervärden för lokalt näringsliv, för bevarande av naturmiljöer och upplevelseturism. Idag finns flera naturreservat och natura 2000-områden inom området, men en Nationalpark är den finaste utmärkelsen som också kan bidra till att ett starkt och attraherande varumärke skapas, skriver de i en debattartikel i Gotlands Allehanda.