Annons

Ny rapport: 80 000 jobb och 9 000 företag kan försvinna

zoom Foto: Colourbox/Visita
Foto: Colourbox/Visita
NYHETER. Visita har låtit Handels Utredningsinstitut, HUI, ta fram en ny studie som visar hur coronakrisen slår mot besöksnäringen i landet. Rapporten visar att så många som 80 000 arbetstillfällen kan försvinna och att 9 000 företag inom besöksnäringen är i riskzonen.
Annons

Handels Utredningsinstitut, HUI, har på uppdrag av Visita beräknat coronakrisens effekter på besöksnäringen utifrån det rådande läget i början av maj 2020. Rapporten visar att omsättningen inom branschen har gått ner kraftigt i sviterna av fallande besökstal på grund av coronapandemin och de politiska åtgärder som vidtagits för att begränsa smittspridningen.

– Coronakrisen har slagit stenhårt mot hela besöksnäringen, läget är akut. Hotellen och konferensanläggningarna står tomma, restaurangernas intäkter har störtdykt och det råder stor oro inför sommaren också på campingar och nöjesparker, säger Visitas vd Jonas Siljhammar i en kommentar.

Beräkningarna undersöker bland annat sysselsättningseffekterna inom branschen, och enligt rapporten riskerar 80 000 personer inom hotell- och restaurangnäringen att beröras. HUI:s analyser av företagen inom besöksnäringen visar också att närmare 9 000 företag riskerar att försvinna inom kort. Detta trots kraftiga nedskärningar och befintliga krisstöd.

– Vi riskerar nu massarbetslöshet och en aldrig tidigare skådad konkursvåg. Nu är det viktigt att omställningsstödet snabbt kommer på plats och att befintliga stödåtgärder förstärks och förlängs. Annars riskerar stora delar av besöksnäringen att slås ut, avslutar Jonas Siljhammar.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren