Annons

Ny rapport: Småföretagarna viktigaste välfärdsskaparna

zoom Med rapporten vill Företagarna att kommunerna<br />
 ska få upp ögonen för hur viktiga småföretagen är. Foto: Colourbox
Med rapporten vill Företagarna att kommunerna
ska få upp ögonen för hur viktiga småföretagen är.
Foto: Colourbox
NYHETER. Att småföretagare skapar viktiga jobbtillfällen är inget nytt - men visste du att småföretag faktiskt står för en majoritet av de kommunala skatteintäkterna? ”Det här är ett väldigt viktigt resultat”, säger René Bongard, statistiker på Företagarna.
Annons

Rapporten ”Välfärdsskaparna 2019” är framtagen av Företagarna och visar att småföretagarna är viktigare för samhället än vad man kanske kan tro. 29 procent av skatteintäkterna kommer från småföretag – eller hela 39 procent om man tar hänsyn till att den offentliga sektorn finansieras med skattemedel. Företagarnas statistiker René Bongard menar att rapportens resultat är väldigt intressant.

– I 208 av 290 kommuner i Sverige står småföretagen för den största andelen av skatteintäkterna. Det är fortfarande väldigt många kommunpolitiker som tror att det är de stora företagen som är de viktigaste inkomstkällorna, men det stämmer ofta inte, säger han.

Bland de kommuner som hamnar högst upp på listan över kommuner med högst andel skatteintäkter från småföretag finns Åre, Sorsele och Österåker. René Bongard lyfter fram att kommuner där det tidigare funnits stora företag som outsourcat verksamheten utomlands är en stark grogrund för småföretagare.

– Vi kan se att före detta anställda på dessa stora företag startar eget, och det är väldigt bra för en kommun. Är man beroende av stora företag som det går dåligt för, går kommunens ekonomi dåligt, säger han och fortsätter:

– Många småföretagare upplever att politikerna inte tar dem på allvar. Med den här rapporten hoppas vi att fler beslutsfattare i kommunerna får upp ögonen för hur betydelsefulla småföretagen är, och blir mer villiga att underlätta för företagarna så att de kan fortsätta skapa jobb och bidra till ännu större intäkter.