Annons

Ny restaurang ska lyfta konferenshotell på Västkusten

zoom Med det nya restaurangkonceptet ska köksmästare Dennis Augustsson locka flera gäster.
Med det nya restaurangkonceptet ska köksmästare Dennis Augustsson locka flera gäster.
NYHETER. Breddgrad 58. Därifrån hämtar nya restaurangen Latitud 58° i Grebbestad sin inspiration. Hit vill ägarna bakom TanumStrand locka en målgrupp med höga matkrav. 
Annons

Hotell- och konferensanläggningen TanumStrand i Grebbestad slog nyligen upp portarna för sin restaurangsatsning: Latitud 58°, där inspiration och råvaror är hämtade från den 58:e breddgraden.

– Grunden är att restaurangen ligger på 58:e breddgraden. Längs den är världens alla hav kalla och det ger fastare fiskar och bättre skaldjur. I mån av tillgång och kvalitet köper vi råvaror från länder som ligger inom den breddgraden, det är framför allt från Sverige, Norge och Storbritannien men även från Kanada och USA, säger köksmästaren Dennis Augustsson.

Rätter ur eget rökskåp

På de kallare breddgraderna finns traditionsenliga tillagningssätt och det har Latitud 58° plockat upp i köket.

– Bland de klassiska teknikerna kan nämnas vindtorkning, saltning och rökning. Vi använder framförallt rökning, vi har ett eget rökskåp där vi tillreder allt från bistromat till lax och räkor, säger Dennis Augustsson.

Latitud 58° öppnade på Skärtorsdagen efter en ombyggnation som pågått under vintern. Syftet med restaurangen är att förnya inriktningen för TanumStrand och därigenom locka en ny målgrupp.

– Stället har varit förknippat med nöje och musikunderhållning men det plockar vi bort nu. Vi vill ha in fler gäster som är intresserade av spa-upplevelser och som uppskattar riktigt bra mat, personer som vill ha en lugn miljö där de kan sitta länge och lägga mer pengar, säger Dennis Augustsson.

Gemensamt för TanumStrands spa och restaurang är förutom det geografiska läget längs breddgrad 58 temat Eld & vatten. Själva konceptet kommer från ställets spa, där kyla möter värme.

Brinner för det lokala

I köket skapar de en à la carte-meny på temat: Inledningsvis en isplatå med havsdelikatesser följt av rökt ryggbiff. Till dessert serveras ”flaming baked Alaska”, en glassbomb täckt av italiensk maräng. Den flamberas sedan vid bordet.

Dennis Augustsson är uppvuxen på en bondgård nära Grebbestad och han har en särskild relation till de lokala producenterna. Det har funnits till grund för nya inriktningen på restaurangen.

– Jag känner starkt för området och försöker att hitta så mycket grejer härifrån som möjligt. Förutom ostron som handplockas i vattnen i närheten så köper vi ostar från Dalsspira, som etablerat sig i min gamla skola, det känns jätteroligt. Och ostarna från Grebbestad är ju världsberömda. Vi samarbetar också med några som plockar tång som vi sedan lyfter in i matlagningen, säger han. 

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren