Annons

Ny statistik: Antalet gästnätter fortsätter att rasa

zoom Alla Sveriges län hade en nedgång av gästnätter i april. Foto: Colourbox
Alla Sveriges län hade en nedgång av gästnätter i april. Foto: Colourbox
NYHETER. Ny statistik från Visita visar att beläggningsgraden på Sveriges hotell rasade kraftigt under april.
Annons

Coronapandemin har lett till en kraftig minskning av turismen i Sverige. Ny statistik som Benchmarking Alliance tagit fram på uppdrag av Visita visar att beläggningsgraden på Sveriges hotell i april låg på 12 procent, att jämföra med 59 procent samma månad i fjol. Det motsvarar en procentuell nedgång på 79 procent. Samtidigt minskade logiomsättningen för landets hotell med 83 procent.

– I aprilsiffrorna får man nu hela bilden av hur akut och extremt läget är på hotellmarknaden i Sverige. I mars inträffade ju den stora störtdykningen efter halva månaden, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.

Av våra storstadsområden uppvisar Stockholm det största tappet i april. Här landade beläggningsgraden på 7 procent, jämfört med 67 procent i samma månad 2019, det vill säga en nedgång på 89 procent. Logiomsättningen i huvudstaden föll med 91 procent.

I Göteborg minskade beläggningsgraden med 86 procent (från 69 procent till 10 procent) och i Malmö med 79 procent (från 64 procent till 12 procent). Logiomsättningen minskade under månaden med 89 procent i Göteborg och 83 procent i Malmö jämfört med i fjol.

– Stockholm är värst drabbat men övriga landet följer efter. Den här krisen är inte bara djup. Den slår brett också. Innan krisen var besöksnäringen under många år den kanske mest snabbväxande basnäring vi har i landet. Nu står många på randen till konkurs. För att undvika onödiga konkurser är det avgörande att det så kallade omställningsstödet nu kommer på plats och utformas så enkelt och så omfattande som möjligt, helst igår, säger Thomas Jakobsson.

Siffrorna är dystra även i Tillväxtverkets senaste statistik som gäller för mars, det vill säga den inledande fasen av coronakrisen. Redan här framgår det att antal gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem minskat kraftigt. -40 procent jämfört med mars 2019. Den sista veckan i mars var minskningen 67 procent.

– Effekterna av coronapandemin har fått snabba och dramatiska konsekvenser för den svenska besöksnäringen, säger Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket.

Det största tappet på svenska turistanläggningar står inte oväntat utländska besökare för, enligt Tillväxtverket. Gästnätter från svenska besökare minskade med 34 procent i mars medan de utländska gästnätterna hade en minskning med 56 procent. Alla Sveriges län hade en nedgång av gästnätter.

Philips MediaSuite  – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Philips MediaSuite – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Enkel för gästerna att använda och kostnadseffektiv för hotellen. Philips MediaSuite är marknadens mest kompletta TV för hotell och professionella verksamheter